Microsoft har de senaste decennierna haft operativsystemsmarknaden som i en liten ask. Men i takt med att nya produktkategorier och hårdvaruplattformar dykt upp har man fått ny konkurrens. Nu menar Microsoft att Windows är framtidens operativsystem även för tablets, något NordicHardware ställer sig frågande inför.

Under Computex 2010 har vi haft möjlighet att stifta bekantskap med en av de många Intel Atom-baserade tablets som väntas ut på marknaden innan årsskiftet och vår utsände Johan Karlsson som även provat på Apples iPad var allt annat än imponerad;

Något som också måste förbättras är optimeringen för Windows 7. Som det kändes nu så var det segt, icke-responsivt och hackigt. Ett exempel är att sidblädringen i det medföljande E-boksläsarprogrammet laggade. Hela tableten gjorde ett långsamt intryck och om man gör den uppenbara jämförelsen med Apple iPad så är den senare ljusår bättre att använda.

Microsoft menar att man precis som på PC-marknaden kommer att ta över kommandot förr eller senare, mycket beroende på det stora stödet hos sina partners och kunder.

WindpadMSI WindPad tablet med Windows 7 och MSI Touch UI

Steve Guggenheimer, chef för Microsofts konsumentstrategier, menade i en intervju med Wall Street Journal att även tillverkare som idag testar ARM-plattformen och Google Android kommer att se Windows 7 som ett bättre alternativ i längden. Han poängterar intressant nog mer Microsofts stöd för sina partners, än mjukvarutillverkarens stöd för sina slutkonsumenter. Vilket också är det stora felet med Windows 7 på en tablet idag, det är helt enkelt inte lika anpassat för plattformen och användarna som vi önskat.

Google Android och inte minst Apple iPhone OS är utvecklade för pekskärmar och har en infrastruktur som helt enkelt bättre passar för tablets i dagsläget. Med relativt enkel funktionalitet som på en effektivare hårdvaruplattform ger bättre driftstid utan att tappa i responsivitet.

Vi har ingen tvekan om att Microsoft kommer utveckla intressanta operativsystem för tablets, men frågan är om Windows 7 verkligen kommer att bli ett av dem.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments