Netbooks blev en snabb succé under 2008 på grund av sin mindre formfaktor och låga pris, men Intels segment har på senare tid fortsatt att krympa till att bli irrelevant. Nu överger de flesta stora aktörerna segmentet och bland annat Asus planerar att ersätta deras Eee PC-netbooks med surfplattor i Transformer-serien.

Intel kallar själva netbooks för så kallade ”consumption devices”, någonting vi tog upp i vår intervju med Patrick Bliemer, chef för Intels verksamhet i norra Europa och Benelux. Netbooks har aldrig varit några kraftfulla maskiner utan är tillräckliga för surfning, mail, filmtittande och annan form av lättare användning. Men strax efter netbookens entré klättrade bärbara datorer med normal hårdvarubestyckning ned i pris för att konkurrera med netbooks. Surfplattor men till viss del även smartphones har på senare tid kunnat fylla samma roll som netbooks har. Intel ser dock netbooken som en enhet som skulle passa bra i tillväxtländer, men deras partnertillverkare verkar inte hålla med.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att flera stora aktörer kommer skrota sina netbook-serier. Asus ska helt sluta tillverka deras Eee PC-produktserie och officiellt fasa ut netbooks från sitt sortiment så snart de kunnat sälja ut nuvarande lager. Asus planerar att ersätta deras netbooks med Transformer-serien surfplattor som kommer med dockningsbart tangentbord.

Netbookens tid är snart över

Acer har inte några öppna planer för netbooks och utifrån tidigare uttalanden från företaget står det klart att det inte är ett segment de tänker satsa på. Även MSI planerar att sluta sälja sina sista netbooks inom kort. Förutom att helt slopa netbooks, kommer även nettops med Atom att bli en allt mer sällsynt företeelse.

Som resultat väntas försäljningen av Intel Atom N2600 och N2800 för netbooks samt Atom D2700, D2500 och D2550 för nettops falla med runt 50 procent under årets fjärde kvartal. Under nästa år sägs endast Intel och ett fåtal mindre aktörer använda sig av Atom N-serien, medan Atom D-serien gradvis kommer att fasas ut helt. Det kommer bli intressant att se hur Intel kontrar det här, då det tydligt framgick i deras faktablad om Valleyview att de såg en plats för Atom på PC-marknaden.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ctrl
ctrl
11 Årtal sedan

Samt att Trinity trycker på där ARM inte räcker till. Tar hellre en Trinity än en Atom. Under det är det bara ARM som gäller för min del.

Sims
Sims
11 Årtal sedan

Att Atom inte ha uppdaterats på ett tag kanske kan vara en faktor… Så länge som segmentet inte helt försvinner, så är jag nöjd. Tillräckligt kraftulla datorer, som är små och har bra batteritid. Sånt gillar jag. 😉

S0urcerr0R
S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Atom Silvermont lär ju iaf bjuda på riktigt bra CPU/GPU prestanda när den väl kommer ut .. borde blossa nytt liv i Netbook-marknaden 🙂