Open Pandora är ytterligare ett lysande exempel på vilka häftiga lösningar som är möjliga när entusiaster möter öppen källkod. Open Pandora kan liknas vid en mobil spelkonsol och har en design lik den på Nintendo DS. Enheten som drivs av en ARM-baserad CPU kommer med operativsystemet Pandora och stödjer allt från surfning till emulering av Quake.

Open Pandora är inte tillverkad av ett stort företag eller datortillverkare, den bärbara datorn/spelkonsolen har utvecklats genom förslag och efterfrågningar på det Pandora-inriktade forumet GP32X.com. Resultatet är en unik enhet som får ses lite som en hybrid mellan en mängd olika produkter, vi kan tyckas skönja gener från netbooks, smartphones och mobila spelkonsoler.

Det öppna Linux-operativsystemet Ångström-Linux ligger till grund för projektet och med Pandora-specifika optimeringar har operativsystemet flätats samman med en hårdvara som just liknar den vi hittar i dagens smartphones.

Systemprocessorn är en ARM Cortex-A8-baserad modell från Texas Instruments på 600 MHz och innehåller även en PowerVR SGX-grafikkrets med stöd för OpenGL 2.0 ES. Den uppfällbara designen döljer en 4,3 tum stor bildskärm med touchteknik. Skärmen har en upplösning på 800×480 pixlar samt stödjer upp till 16,7 miljoner färger.

openpandora

Den i övrigt viktigaste delen av konsolen är dess inmatningsreglage. Här hittar vi dubbla analoga styrpinnar, digital D-pad, ett QWERTY-tangentbord, men även stöd för USB 2.0, SD-minneskort, Bluetooth, 802.11g WiFi och upp till 10 timmars batteritid.

Förutom en fullfjädrad Linux-dator är Open Pandora även en kapabel spelkonsol. Hårdvaran är kraftfull nog att emulera tusentals klassiska speltitlar och även ”nyare” alster som Quake finns det stöd för. 

Open Pandora kostar 500 USD och finns idag att beställa från openpandora.org, även om den efterlängtade lanseringen fått sajten att gå på knä under på dagen.

För den som vill veta allt och lite till om spelkonsolen kan vi rekommendera en 47 minuters Youtube-recension från Ashens.com.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Boris-
-Boris-
13 Årtal sedan

Fem år för sen och fem gånger för dyr för att vara attraktiv. En Vanlig iPhone som är ett par år gammal har lika mycket kraft. Hade de haft lite starkare grejer i och telefonfunktion så.

dlq84
dlq84
13 Årtal sedan

Den killen är sjukt rolig!

Men bäst är när han recenserar en billig iphone 4 kopia (Airphone) från china 😉

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

Som ”gammal” tv-spels nörd gillar ja konceptet 😆 Lite väl dyr annars ser det ut som något jag skulle kunna köpa 😛 Hårdvaran är inget jag bryr mig om med såna här enheter, den levererar det som utlovas och det räcker för mig.

murak
murak
12 Årtal sedan

Jag följde detta projektet från början när de började diskutera en eventuell spelkonsol i GP32X forumet och det har varit en riktig resa. Lång tid har det tagit, men de lyckades till slut. Bättre bärbar enhet för emulation och annat nörderi finns nog inte