Den som inte trodde det fanns mer innovation inom luftkylning bör tänka om. Noctua visar upp en fläkt med brusreducering framtagen i samarbete med Rotosub som eliminerar så gott som allt ljudnivå fläktljud.

Tekniken som används i Noctuas prototyp som visas upp på Computex är framtagen av Rotosub och vad det gör är att generera ett anti-ljud som slår ut ljudet som skapas av fläkten. Fläkten som används baseras på Noctua NF-F12 där man satt dit en metallram runt fläkten. Bakom kylflänsen sitter en mikrofon som hela tiden lyssnar av det ljud som utsänds och skickar sedan den datan till en signalprocessor som analyserar ljudet, för att sedan växla mellan de magneter som sitter på varje fläktblad.

Tekniken går ut på så kallad Aktiv Buller- och VibrationsReglering där man parar ihop två ljudvågor med identiska amplituder, men med inverterade faser. Resultatet blir ett ljud och ett anti-ljud som slår ut varandra. Magneterna i Noctuas prototyp får fläkten att vibrera 0,1 mm, vilket genererar tillräckligt mycket motljud för att göra fläkten så gott som ljudlös.

I videon ovan demonstreras tekniken och det låter i alla fall som att fläkten inte ger ifrån sig lika mycket ljud som tidigare, utan det som låter är dess motor. Tekniken är fortfarande väldigt ny för Noctua och de räknar med ytterligare 12 till 18 månaders forskning för att kunna färdigställa en produkt för konsumentmarknaden. Ett självklart bekymmer är mikrofonen och signalprocessorn inte är lätta att integrera i fläkten, även om det är det långsiktiga målet. Noctua tänker lösa detta genom att integera de komponenterna direkt i deras egna kylare – vilket innebär att Noctuas nya fläktar inte kommer fungera med kylare från andra märken. De hoppas även kunna öka luftflödet ytterligare utan att det ska påverka ljudnivån negativt.

Noctua vill få ut deras nya fläkt med tillhörande kylare på marknaden mot slutet av 2013. Företaget är ännu inte säkra på vilket pris de ska sätta på fläkten, men runt det dubbla mot dagens NF-F12 – i runda slängar 400 – 500 kronor. Det låter som ett dyrt pris men för att drastiskt kunna sänka ljudnivån och bibehålla ett högt luftflöde, kan det vara en produkt värd att lägga sina pengar på?

Källa: The Verge


Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
drizzit
drizzit
11 Årtal sedan

Intressant ide men på tok för dyrt för en fläkt ljudlös eller ej.

Den största missen dock… fungerar endast med deras kylare vilket betyder att chassifläktar fortfarande låter lika mycket vilket totalt tar bort iden för mig.

Dravond
Dravond
11 Årtal sedan

[quote name=”drizzit”]Intressant ide men på tok för dyrt för en fläkt ljudlös eller ej. Den största missen dock… fungerar endast med deras kylare vilket betyder att chassifläktar fortfarande låter lika mycket vilket totalt tar bort iden för mig.[/quote] Än så länge är det bara på prototyp stadiet och hörde på ett annat ställe att man kommer integrera allt i fläktarna så de fungerar som chassifläktar och andra kylare också. Själv tycker jag det är definitivt intressant men vill ju inte ha en mikrofon hängande framför alla fläktar, vilket leder till hur fungerar de när de blir flera av dem säg… Läs hela »

Hoggaforfan
Hoggaforfan
11 Årtal sedan

Borde fungera utmärkt att integrera det i fläkten. I värsta fall som en del av ramen eller en liten dosa som hänger i en kabel.
500:- är för mycket men 350 hade jag lätt betalat alt 400 med.