Även om Sverige idag ligger i framkant när det kommer till mobila nätverk så har Europa överlag haft en ganska långsam implementering av LTE. För att se till att det inte sker i utrullningen av nästa generations mobilnätverk har EU nu etablerat ett samarbete med Sydkorea för att dela både budget och expertis.

När 3G var den mest aktuella standarden för mobilnätverk låg Europa i topp när det kom till implementering och utbredning av mobila datanätverk, en position som inte varit lika stabil vid utrullningen av LTE. Sverige är ett av de länder som ligger bäst till vad gäller LTE idag, men EU i helhet har inte varit nöjda med nätverksprestationerna i jämförelse med exempelvis USA eller Sydkorea.

Ett utbyte av resurser, forskning och frekvenser

Därför har nu EU ingått ett samarbete med just Sydkorea för nästa generations mobilnätverk – 5G. Sydkorea är ett av världens främsta länder när det kommer till utrullning av mobilnätverk, och de har legat i framkant med alla implementationer av LTE, däribland LTE Cat 4 och Cat 6.

Tanken är att EU och Sydkorea dels ska dela resurser och forskning i framtagningen av en standard som kan efterträda LTE, men även se till att dela frekvensband. Detta för att undvika de problem med dataroaming som uppstått när olika marknader har använt sig av alldeles för skilda frekvensband, vilket har varit fallet med LTE inte minst mellan den europeiska och amerikanska marknaden.

En faktisk implementation av en ny nätverksteknik ligger dock inte nära till hands. Det finns fortfarande ingen etablerad standard för att ta över efter LTE, som fortfarande en hel del att ge. LTE togs fram för att vara en väldigt expanderbar standard (därav namnet Long Term Evolution), och vi lär få se en hel del fler uppdateringar till LTE innan det ens börjar bli aktuellt att börja bygga ut nätet med en helt ny teknik.

Tanken är att 5G ska gå hand i hand med IPv6-standarden och ”sakernas internet”, där allt fler enheter i vår vardag ansluts till internet. I nuläget förväntas en sådan standard börja rullas ut som tidigast år 2020.

Källa: EU


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments