Samsung har länge stått Google nära som världens största tillverkare av Android-telefoner, men nu tycks det samarbetet komma att bli ännu tätare än tidigare. Ett nytt avtal mellan de två jättarna innebär att de kommer dela både nuvarande och kommande patent under tio års tid.

En omfattande patentportfölj kan vara ett mycket viktigt vapen i dagens elektronikbransch, även utan det så kallade patent-trollandet som äger rum mellan flera av de största företagen. Tillgång till många patent innebär att man kan vara snabb ut på marknaden med ny teknik, att man har många idéer att välja bland och att man har möjligheten att få en extra inkomst genom att licensiera tekniken till andra företag som vill använda sig av den.

Både Samsung och Google sitter på varsin formidabel samling patent, och delar redan flera av dessa i exempelvis smartphones och surfplattor. Samsung är den idag största tillverkaren av smartphones, varav majoriteten använder sig av Googles operativsystem Android, och har tagit fram mycket ny teknik i samband sin mobila armada. Google har i sin tur en avsevärd mängd mjukvarupatent, och även en del hårdvarupatent som använts i exempelvis Google Glass.

Delade portföljer under tio år

Ett nytt avtal mellan de båda företagen innebär att de kommer dela sina patentportföjer under inte mindre än tio års tid. Avtalet kommer täcka dels de många patent som företagen redan innehar, men även de nya patent som kommer tecknas under de kommande åren.

”We’re pleased to enter into a cross-license with our partner Samsung. By working together on agreements like this, companies can reduce the potential for litigation and focus instead on innovation.”
Allen Lo, Deputy General Counsel for Patents, Google.

Intressant nog är samarbetet inte bara begränsat till mobila enheter, utan kan mycket väl sprida sig till allt från TV-apparater till internetansluten köksutrustning, en produktgrupp som exempelvis fick mycket uppmärksamhet på årets CES.

Tidigare rykten har talat om att företagen övervägt att söka sig från varandra, då Samsung börjat bli närmast synonymt med Android och därmed minskat Googles eget rampljus, samt att Samsung eventuellt planerat en övergång till sitt hemmautvecklade operativsystem Tizen. Med ett sådant här avtal tycks dock en sådan övergång väldigt osannolik, åtminstone inom de närmaste tio åren.

Det kommer bli intressant att se vad konsekvensen av det här samarbetet kommer att bli inom de närmaste åren. Samsung kan exempelvis tänkas ha betydligt större möjlighet att integrera Googles mjukvara med sina enheter, och Google kan komma att välja Samsung som partnertillverkare i betydligt större utsträckning än tidigare. Det öppnar även dörrarna för Samsung att bidra i arbetet kring Google Glass, eller använda de berörda patenten för att arbeta på en egen variant.

Källa: Samsung via Gsmarena


Relaterade nyheter

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Inte bra. Båda företagen är redan alldeles för mäktiga. Nu lär det bli ytterligare några konkningar i branschen.

Vore iofs komiskt om Google med dessa patent i hand väljer att slänga upp en AMOLED fabrik som i 10 år får pumpa ut kolossala mängder med AMOLED-skärmar i alla former 🙂
Det vore ett välförtjänt ”f*ck you” till Samsung med tanke på deras tyranniska AMOLED-fulspel.