Video: Netgear Nighthawk X4S NiP Edition – Speloptimerad router

Vad är MU-MIMO och vilka fördelar ger 160 MHz bandbredd?

0

Netgear slår sig samman med svenska e-sportlaget NiP och lanserar en kraftfull dubbelbandsrouter med kraftfull processor och speloptimerad mjukvara.

Svenska Ninjas in Pyjamas har under många år varit en av e-sportvärldens mest lysande stjärnor och när laget ingår samarbete med nätverkstillverkaren Netgear är det inte överraskande med fokus på spelare.

När Netgear Nighthawk X4S NiP Edition hittar in i testlabbet passar vi på att konstatera likheterna med syskonet Nighthawk X4S. De båda routrarna är hård- och mjukvarumässigt identiska menar Netgear och den enda skillnaden är just den tydliga Ninjas in Pyjamas-logotypen som pryder chassit. Netgear konstaterar att man i framtiden ämnar utveckla mer specifika och unika NiP-produkter men att man här velat ge alla Nighthawk X4S-konsumenter tillgång till de optimeringar man utfört tillsammans med NiP.

Först med stöd för 160 MHz-bandbredd

Att Netgear väljer att bygga en NiP-router baserad på Nighthawk X4S är inte heller överraskande med tanke på dess specifikationer. Routern är först ut på marknaden med en dubbelkärniga 1,7 gigahertz Qualcomm-processor och levererar även stöd för 160 megahertz bandbredd över 5 gigahertz-bandet. Vilket fördubblar den teoretiska datahastigheten till mobila enheter. Det krävs dock stöd för 160 MHz även i de produkter du kopplar upp mot routern, vilket det finns ont om i dagsläget. Framtidssäkerheten fortsätter med stöd för MU-MIMO vilket gagnar de hem med flera tunga användare då routern tillåts skicka och ta emot data mellan flera enheter samtidigt, istället för att växla mellan dem som i en traditionell router. Även detta kräver dock stöd i dina datorer och mobila produkter.

EgenskapNetgear Nighthawk X4S Ninjas in Pyjamas
Gränssnitt (Interface)Wi-Fi, RJ-45, USB, eSATA
Dual Band-teknologiJa
Standard802.11 a/b/g/n/ac
Nätverkshastighet - trådlöst2533 Mbps (800 Mbps 2,4 GHz + 1733 Mbps 5 GHz)
Nätverkshastighet - kabel10/100/1000 Mbps
SäkerhetWEP, WPA, WPA2, SPI, NAT
Integrerad switchJa
Mått5 x 28.5 x 18.5 (HxBxD)
Vikt 840 gram
PrisProduct price

Speloptimerad QoS

Det som är unikt med Netgear Nighthawk X4S NiP Edition är annars den medföljande mjukvaran som kommer med en skräddarsyd dynamisk QoS-tjänst. Dynamisk Quality of service gör det möjligt för routern att per automatik prioritera bandbredd för olika applikationer och Netgear menar att man med hjälp av NiP optimerat sin QoS-tjänst för att just leverera maximal prestanda vid onlinespelande. Exakt vilka optimeringar och hur stor verklig inverkan de har på routerns slutgiltiga prestanda är dock oklart och även svårt att testa utan längre tids användning.

Netgear Nighthawk X4S NiP Edition är en router som säljs endast på den nordiska marknaden av elektronikkedjan Elgiganten och prislappen ligger på samma nivå som syskonet utan NiP-märkning – med andra ord knappt 3 000 kronor. Målgruppen är krävande spelare där det maximala antalet enheter anslutna inte är lika viktigt som den prestanda som kan levereras till ett färre antal användare och system.

I vår videoförhandstitt av Netgear Nighthawk X4S NiP Edition passar vi även på att gå närmare in på Wifi-teknikerna MU-MIMO samt 160 MHz bandbredd.

Flera enheter eller max prestanda
Har du massvis med Wifi-produkter eller vill du hellre maxa prestandan mot en handfull?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid