Sluten vätskekylning är en lösning vi får se allt mer av även på grafikkortsmarknaden, då främst i entusiastsegmentet. Nu har Taiwanesiska MSI visat en fabriksöverklockad variant av Nvidias toppgrafikkort GTX 980 Ti som kyls av en H55-kylare från Corsair.

GM200-kretsen i Geforce GTX 980 Ti genererar en hel del värme, vilket också återspeglas i att vi har fått se kortet levereras med rejäla kylarlösningar från Nvidias partnertillverkare. Det vill MSI tackla med sitt nya entusiastkort, Geforce GTX 980 Ti Sea Hawk, som kombinerar traditionell luftkylning med en vattenkylningsradiator på 120 millimeter.

Kylaren marknadsförs i samarbete med Corsair, och bygger på en variant av sistnämndas CPU-kylarlösnig H55. Som bekant använder Corsair en grunddesign från Asetek, som tillverkar själva radiatorn, pumpen och vattenblocket – dock används Corsairs designstuk och logotyp på både grafikkortet och radiatorfläkten.

MSI har fabriksöverklockat GTX 980 Ti Sea Hawk till en boostfrekvens på 1 291 megahertz (215 megahertz över referensvärdet), samt ökat minnesfrekvensen på det 6 gigabyte stora GDDR5-minnet till 7 096 megahertz. MSI och Corsair menar att vattenkylningslösningen både ska ge lägre temperaturer och sänkt ljudnivå vid de klockfrekvenserna, men utifrån vår tidigare erfarenhet av liknande lösningar i exempelvis Radeon R9 295X2 eller R9 Fury X är vi inte helt övertygade innan vi har fått testa det i praktiken.

Grafikkortet ska vara på väg ut i butik i skrivande stund men har ännu inte dykt upp hos några svenska återförsäljare. Det internationella riktpriset blir 739,99 dollar, så räkna med att få ge en bit över 7 000 kronor för MSI:s vattenkylda entusiastkort.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid