Externa grafikkort har varit en trend som ofta varit på väg att ta ett avstamp men har har flera skäl aldrig lyckats på marknaden. MSI tänker väcka liv i externa grafikkort ännu en gång och tänker den här gången ta hjälp av Intels nya standard – Thunderbolt.

Externa grafikkort har alltid fallit platt av egentligen en anledning. De lösningar som funnits ute har förlitat sig på proprietära standarder, och i vissa fall öppna standarder som knappt en handfull tillverkare velat omfamna. MSI med deras GUS II kommer att använda Thunderbolt, som väntas bli tillgänglig i flera Ultrabooks med Ivy Bridge-processor framöver men även vanliga bärbara. På grund av att Thunderbolt inte finns på några bärbara datorer annat än Apples i dagsläget, har MSI fått demonstrera lösningen med en Macbook Pro med Windows installerat.

TechReport berättar att MSI under sin demonstration renderade Unigine Heaven i realtid på en extern skärm och att det såg ut att fungera som tänkt.MSI_GUS_II_2 MSI GUS II klarar av att leverera samma bandbredd som PCI Express 2.0 x16 med hjälp av Thunderbolt, och stödjer grafikkort på upp till 150W. Det innebär att grafikkort som Radeon HD 6850 eller GeForce GTX 550 Ti med en 6-pin PCI Express-kontakt borde fungera. Icke att förglömma har vi även nya strömsnålare grafikkort från AMD och NVIDIA att vänta oss, alternativt grafikkort med samma strömförbrukning och högre prestanda än de nämnda.

MSI säger att det de visade upp var en prototyp, men att den slutgiltiga konsumentversionen borde se ut som den på bilden ovan. MSI kunde varken prata om lanseringsdatum eller pris, men lanseringen bör ske i samband med att datorer med Thunderbolt dyker upp på marknaden i samband med Intel Ivy Bridge.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
14 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Decryphe
Decryphe
12 Årtal sedan

Det här ser ju nästan så ut som den byttan jag har stående här på mitt skrivbord. Jag kör ju ett GTX-460 med min ThinkPad X201 via ExpressCard anslutning. Fungerar för övrigt alldeles utmärkt, jag kan maxa de mesta spel jag kör (TM2 Canyon t.ex.).
Enda sak man inte får göra: hot-unplugging. Windows grafiksubsystem hänger sig då. Lösning: ”Safely remove ’Video Controller'”.

Decryphe
Decryphe
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Intel vill ha in ThunderBolt överallt, vilket faktiskt gör MSI:s lösning extra intressant :-)[/quote]
Dessutom stöder Thunderbolt upp till PCIe x4 medan ExpressCard endast hade en PCIe x1 länk till förfogande.

Att det endast är en PCIe-länk i ExpressCard märks nästan aldrig förutom i Firefox. Av någon anledning uppdaterar Firefox nämligen alla tabbar fullständigt om en pixel har ändrat sig – med 10 tabbar och små GIFs på varje så blir Windows segt som attan.
Man får använda Chrome, IE9 eller Opera i stället, alla låter bli att fylla bandbredden i onödan.

Baxtex
Baxtex
12 Årtal sedan

Det med ström, är väl bara att sätta en transformator till det externa chassit?

Decryphe
Decryphe
12 Årtal sedan

[quote name=”Baxtex”]Det med ström, är väl bara att sätta en transformator till det externa chassit?[/quote]
Japp.
Själv slaktade jag ett gammalt ATX nätagg och byggde en enkel burk för kortet.

Tempel
Tempel
12 Årtal sedan

Jag vet inte, tar inte det här bort nyttan med en bärbar? Skulle tro att en billigare lösning blir en stationär av enklare sort och med mer prestanda.

Decryphe
Decryphe
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Jag vet inte, tar inte det här bort nyttan med en bärbar? Skulle tro att en billigare lösning blir en stationär av enklare sort och med mer prestanda.[/quote]Man slipper dessutom alla lustigheter som tillkommer av at synkronisera data/dokument mellan stationär och bärbar eftersom den bärbara blir en fullvärdig stationär när den är kopplad till grafikkort+skärm(ar).Större delen av tiden behöver jag verkligen ingen stationär dator i.o.m. att jag har en ultramobil dator + docka och eGPU. När det är semester så kör jag dock oftast med den stationära eftersom jag inte ska ha med mig en dator någonstans i alla… Läs hela »

Tempel
Tempel
12 Årtal sedan

En dockningsstation kan jag förstå. Klick och allt är överplockat till dockan där man har mer hd, graffakort, och alla anslutningar. Men det här är bara ytterligare en låda med sladdar. Spelar ingen roll om den är jättesnabb, blir iaf en låda med nätagg, det är inte smidigt.

Tanax
Tanax
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]En dockningsstation kan jag förstå. Klick och allt är överplockat till dockan där man har mer hd, graffakort, och alla anslutningar. Men det här är bara ytterligare en låda med sladdar. Spelar ingen roll om den är jättesnabb, blir iaf en låda med nätagg, det är inte smidigt.[/quote] Hur tänker du nu? Om jag har en bärbar dator som fungerar utmärkt för mina studier och att ha med mig på föreläsningar, etc. men som kanske inte riktigt räcker till för att kunna spela på när jag är hemma – tar det mera plats att ha en liten låda med… Läs hela »

Tempel
Tempel
12 Årtal sedan

Vill man nu sitta framför en vanlig skärm med extra grafikkort för att få pulver så lär man vara tvungen att ha externt tangentbord och mus oxå. För att sitta med en uppfälld bärbar framför sig och sen kolla på en annan skärm bakom, bara dumt och ingen hit ergonomiskt. Då är det helt enkelt inte bara en sladd och en liten gömd låda. Sen lär du behöva koppla in kräm i din bärbara när du gamear så då kommer det mer sladdar. En dockningsstation som man bara klickar i och du har allt redan färdigt där den bärbara får… Läs hela »

Tempel
Tempel
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Ja det är väl roligare att se det negativa i allting 😉 Tangentbordet och musen kräver bara en sladd om man kopplar ihop dem. Sen får man tillgång till både skärmen på den bärbara datorn plus en stationär skärm, en lösning som passar väldigt många bra inklusive mig då jag tycker om att ha en mindre skärm för saker som MSN och mail. Att koppla in en strömkontakt kommer vi aldrig komma ifrån. Jag kommer som sagt inte sakna dumburken för fem öre, när en lösning som denna faktiskt finns på marknaden med en universal kontakt standard. Jag kommer… Läs hela »