Den som främst spelar på sin dator har inte alltid nytta för avancerade överklockningsfunktioner eller extra snabba internminnen, och det är någonting MSI vill uppmärksamma när de satsar ytterligare på Intels billigare B85-styrkrets i de mindre formfaktorerna mini ITX och micro ATX och sin Gaming-serie.

Intels flaggskeppsstyrkrets för Haswell-plattformen är Z87, som också är den styrkrets som har utrustats med bäst stöd för överklockning och snabba internminnen. Och medan många entusiaster söker just detta så är det långt ifrån alltid de viktigaste egenskaperna för de som vill bygga en kostnadseffektiv speldator.

Därför satsar nu MSI mer på den billigare B85-styrkretsen i sin Gaming-serie med moderkort. Tidigare har företaget visat upp en ATX-variant, B85-G43 Gaming, men utökar nu öven med B85I Gaming och B85M Gaming, för mini ITX respektive micro ATX.

msi_b85i_gaming_2

Det saknas fortfarande detaljer och bilder kring micro ATX-varianten, men vi har däremot fått ta del av både bilder och specifikationer för mini ITX-varianten B85I. B85-styrkretsen begränsar minneshastigheten på de två DIMM-platserna till 1 600 megahertz, vilket bör ha marginell påverkan på spelprestanda. MSI har utrustat moderkortet med fem SATA-portar, dock utan stöd för hårdvaru-RAID – ytterligare en egenskap som de flesta gamers förmodligen inte kommer sakna och som istället erbjuds i de dyrare Z87-baserade modellerna.

Ett diskret grafikkort kan anslutas via PCIe X16, och det finns en mPCIe-plats för exempelvis ett trådlöst nätverkskort. Det trådade nätverket sköts i sin tur av en Killer E2205-krets, och ljudet kommer i form av en Realtek ALC1150-krets med ”Audio boost”-mjukvara från MSI.

msi_b85i_gaming_3

Prislappen blir omkring 1 000 kronor för B85I Gaming på den svenska marknaden. Det kan göra kortet till ett frestande alternativ för datorspelaren som inte behöver alla extrafunktioner hos ett Z87-moderkort, men samtidigt vill ha lite vassare funktionalitet än basvarianterna bland B85-baserade moderkort. Micro ATX-varianten B85M Gaming bör i sin tur kosta ytterligare någon hundralapp mer än sitt mini ITX-syskon.


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments