Small preview image

Moblin är ett operativsystem som från grunden är utvecklat för att användas i mindre kraftfulla datorer, specifikt så kallade netbooks. Processortillverkaren Intel som idag har mer eller mindre monopol på netbookmarknaden med sin Atom-processorer insåg tidigt att prestandan i deras plattform kanske inte var helt optimal för krävande användning samt att netbooks ofta inte används på samma sätt som fullstora datorer.



Man startade Moblin-projektet för att ta fram ett operativsystem som skulle erbjuda tillräcklig funktionalitet samtidigt som det var mycket snabbt, speciellt vid uppstarten.



Moblin 2.0 Beta med sin nya M-Zone meny


När vi rapporterade om Moblin 2.0 Alpha var det just uppstartstiderna man skröt om. En Moblin-utrustad netbook ska inte ta mer än knappt 10 sekunder för att ta sig in i användbartläge. Något Intel hoppas kunna krympa till under 5 sekunder.


Hur som helst har nu Moblin 2.0 lanserats i sin första betaversion och utvecklarna fixat till en hel del sedan sist i det Linux-baserade operativsystemet.



Ett grafisk gränssnitt ska göra det lättare och trevligare att använda operativsystemet. Tillsammans med Intels kommande Pine Trail-plattform kan Moblin bli en riktigt intressant skapelse, speciellt då all kod är open-source.


Mer information hittar man på Moblin.org där man även kan ladda hem den nya betaversionen av Moblin 2.0.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments