Microsoft har nu sjösatt den första förhandstitten på x64-emuleringen för Windows on ARM som öppnar upp för en drös nya applikationer på plattformen.

Microsofts fokus för operativsystemet Windows på plattformar baserade kring ARM-processorer fortsätter att hålla sig starkt. Nu har den första förhandstitten på emuleringsstödet för x64-baserade program och applikationer släppts. I alla fall för de som ingår i Windows Insider-programmet. Något som innebär att en rad nya program blir tillgängliga för ARM-plattformar.

Då det rör sig om den absolut första versionen av emuleringsprogamet påpekar Microsoft att det mycket väl kan finnas en hel del buggar och problem. I sitt blogginlägg nämner Microsoft hur program som Autodesk Sketchbook och speltiteln Rocket League nu går att använda på Windows on ARM. Andra program som sedan tidigare funnits tillgängliga som Google Chrome har även fått uppdaterat stöd. Chrome kunde tidigare endast användas i sitt 32-bit utförande på ARM64. Något som nu uppdaterats med stöd för webbläsarens 64-bit version.

Microsoft nämner också att trots att arbetet med emuleringen fortsätter kan utvecklare själva underlätta arbetet. Detta genom att implementera stöd för ARM64 på grundnivå i deras program och applikationer. ARM64-program kommer att ha fullt stöd i Windows SDK och Visual Studio 2017 (och senare upplagor). Även om emuleringen tar regelbundna steg framåt menar Microsoft att den bästa upplevelsen kommer om utvecklare aktivt uppdaterar sina applikationer med ARM64-stöd.

ARM vinner allt större intresse från de stora aktörerna. Till exempel Microsoft med deras Windows on ARM-initiativ och Apple med M1-kretsen och deras nya MacBooks. Även AMD har ryktats återuppliva sin satsning på ARM-baserade processorer. Dock är det något som i skrivande stund förblir endast ett rykte.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid