Microsoft har gått ut med information om en ny version av deras välkända operativsystem Windows XP. Det nya operativsystemet är en nerbantad version av originalet och går under namnet Windows XP Starter Edition.
Windows XP SE kommer att bli ett billigare alternativ med något färre egenskaper och ska först och främst lanseras i sydöstra Asien under ett pilotprogram som ska löpa över ett års tid.
De tre länder som kommer berikas med detta operativsystem är Indonesien, Malaysia och Thailand.


Anledningen till att Microsoft lanserar en budgetvariant av deras populära operativsystem är bland annat för att återta marknadsdelar som förlorats till bland annat open source operativsystemet Linux. Men den förmodligen största anledningen är den massiva piratkopieringen som pågår i Asien där Microsofts dyrare operativsystem inte direkt är storsäljare förutom i piratform.


Operativsystemet kommer att lanseras i oktober detta år och än så länge är det oklart vad som bantats ner i form av features. Även priset är ännu oklart.
Det verkar inte heller uteslutet att Microsoft efter testperioden i Asien breddar försäljningen av sitt nya bugdet-OS.


”After the pilot ends, Microsoft said that it is considering the introduction of Windows XP Starter Edition for other developing markets, and hinted that it may even consider introducing the newest version of Windows on a wider scale.”


Källa: Reuters

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid