När vi vant oss vid DDR3 så ligger vi bara två år bort ifrån nästa standard. Samsung tillkännager nu världens första färdigställda DDR4-minne på 16 GB riktat mot servermarknaden, med högre frekvenser och lägre strömförbrukning än tidigare.

Den nya minnesstandarden DDR4 väntas göra entré först på servermarknaden med Intel Haswell-EP, och det som följer AMD Abu Dhabi under 2014. Verifiering och felsökning av serverplattformar tar ofta upp till två år, så det är då naturligt att Samsung färdigställt sitt första DDR4-minne för servermarknaden.

Världens första färdigställda DDR4-minnesmodul kommer i form av Registrerad ECC med en kapacitet på 16 GB, frekvensen 2 133 MHz och en spänning på 1,2 V. Det här kan jämföras mot dagens Registrerade ECC DDR3-minnen, som ligger på 1 333 och 1 600 MHz på 1,35 V. Medan den potentiella bandbredden gått uppåt, har strömförbrukningen reducerats med närmare 40 procent. Det här är dock inte taket för den nya standarden, den på sikt väntas skala upp till 4 266 MHz med en spänning på endast 1,05 V.

Samsung_DDR4_ECC

De första minnena tillverkas på en 30 nanometerteknik, men enligt Samsung kommer de första som skeppas baseras på 20 nanometer. Kapaciteterna kommer att ligga på 8, 16 och 32 GB, det är även möjligt att de kommer köras i högre klockfrekvensen än vad som omnämns här. DDR4 väntas även använda sig av en så kallas point-to-point topologi, vilket betyder att varje enskild modul ska fungera som en minneskanal.

Det här är goda nyheter för servermarknaden som konstant skriker efter högre bandbredd. Men även på konsumentmarknaden börjar vi se ett behov av snabbare minnen, i takt med att vi får allt kraftfullare grafikdelar byggs in i processorn.

Källa: VR-Zone


Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid