HP har visat upp vad de menar kan vara framtiden för allt från superdatorer och servrar till persondatorer och mobiltelefoner. Det rör sig om en experimentell datorplattform som fått smeknamnet ”The Machine”, som med hjälp av lasrar och memristorer utlovas bli en revolution för hantering av stora mängder data.

Med sin nya datorplattform ”The Machine” tycks HP bli tidigt ute med en rad nya tekniker för att både förmedla, behandla och lagra stora mängder data. Tanken är att datorn ska gå hand i hand med sakernas internet, vilket i sin tur innebär att allt fler föremål i vår vardag blir anslutna till internet med hjälp av strömsnålare modem och nätverkskort i kombination med att IPV6-standarden faktiskt tas i bruk hos internetleverantörer.

Istället för att som en traditionell dator använda ett minne som töms vid avstängning, ett separat medium för permanent lagring och en mångsidig processor som kan hantera de flesta typer av operationer, så har HP använt sig av ny teknik för att stuva om en del i ”The Machine”. Istället för att använda mångsidiga processorkärnor så används stora kluster med mängder av specialiserade kärnor. Det innebär att datorn inte kommer ha riktigt lika flexibel användning som en klassisk X86-processor, men att den å andra sidan bör kunna utföra sina beräkningar många gånger snabbare.

Memristorer förenar arbetsminne och lagring

Arbetsminnet och lagringen har båda två ersatts av vad HP kallar universellt minne. Genom att använda sig av memristorer istället för klassiska de transistorer som annars används i flash- eller arbetsminne så ligger informationen kvar även efter att strömmen brutits, precis som i NAND, men kan användas mer snarlikt ett RAM-minne. På så sätt blir lagring och minne samma sak i HP:s plattform, och systemet ska därför bli både enklare och snabbare att programmera, samtidigt som det bör vara mer utrymmeseffektivt än exempelis NAND. Enligt HP skulle en mobiltelefon kunna få över 100 terabyte lagring om samma memristor-teknik skalades ner tillräckligt.

The Machine använder sig sedan av fotonik för att kommunicera internt, för att på så sätt minska latenserna när information skickas mellan kärnor. Det innebär att lasrar används för att förmedla informationen optiskt mellan systemets kretsar, istället för att förlita sig helt på traditionella kopparledningar.

”We believe we are uniquely situated to leverage the breadth of technology, systems engineering skill, innovation culture and sheer will to put all of these elements together and make it work. With The Machine, we have the opportunity to rethink security, data governance, data placement and data sovereignty from ground up and embed them into all of our products. This revolutionary project is on its way to changing the industry—and the way we compute.”
– HP

Överlag menar HP att systemet är sex gånger kraftfullare än moderna servrar, med 80 gånger lägre strömförbrukning. Totalt ska The Machine kunna tugga sig igenom 640 petabyte data på 250 nanosekunder, idealt för användning i datacenter och serverhallar.

Det är dock inte riktigt dags att plocka fram plånboken, även om siffrorna låter lovande. Produkten är fortfarande i utvecklingsstadiet, och testexemplar förväntas inte vara klara förrän nästa år. Först 2018 förväntas The Machine finnas tillgängliga för köp, och en nedskalning till mindre enheter bör dröja ännu längre än så. Det återstår därför att se om HP kan leverera sina klart imponerande siffror – och i så fall till vilken prislapp.

Källa: HP via Engadget


Relaterade artiklar

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ariansandstromTobberianondjultomte_2 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kristoffer Fagerlund
Medlem
Kristoffer Fagerlund

”640 petabyte data på 250 nanosekunder” eh? Skrivfel? Kan inte stämma, det är sådan sjukt stor datamängd.

Kristoffer Fagerlund
Medlem
Kristoffer Fagerlund

[quote name=”ondjultomte_2″]”640 petabyte data på 250 nanosekunder” eh? Skrivfel? Kan inte stämma, det är sådan sjukt stor datamängd.[/quote]

Den kan adressera så mycket data med en latens på 250 ns. Lite skillnad.

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tillsätt salt efter smak.

ariansandstrom
Gäst
ariansandstrom

[quote name=”ondjultomte_2″][quote name=”ondjultomte_2″]”640 petabyte data på 250 nanosekunder” eh? Skrivfel? Kan inte stämma, det är sådan sjukt stor datamängd.[/quote]

Den kan adressera så mycket data med en latens på 250 ns. Lite skillnad.[/quote]
Det står faktiskt ”Totalt ska The Machine kunna tugga sig igenom 640 petabyte data på 250 nanosekunder” och ingenting om latens…