Talet i rubriken står inte helt oväntat för antalet poäng i 3Dmark03 som den ökände överklockaren Macci lyckats få genom att använda sig av ATIs nylanserade grafikkort Radeon X800 XT.
Att Maccis metoder för att nå optimal prestanda inte direkt är något för var man vet de flesta sedan innan. I det pressmeddelande vi nyligen fick från ATI sägs det inte så mycket om de övriga komponenterna som användes i systemet men överklockningen på grafikkortet får de flesta av oss att gnugga ögonen både en och två gånger.
För de som läst vår recension på ATI Radeon X800 XT är det ingen nyhet att kortet var en mycket medioker överklockare. Vi kan dock utläsa att det finns goda potential för X800 XT av Maccis resultat. Genom kompressorkylning (Vi gissar att Macci använt sin dubbelkaskad kylare som ger temperaturer på runt -100C för både CPU och GPU) har vår finske granne lyckats pressa upp ATIs Radeon X800 XT till 715 MHz (!!) GPU och 1278 MHz på DDR-minnet.
GPU-hastigheten är inget annat än fenomenal och även om Maccis kylning och överklockningskunskaper ligger till stor del bakom detta resultat har vi vissa aningar om att ATI inte gett Macci ett kort ur mängden direkt.


Det nya världsrekordet i 3Dmark03 (Det gamla, också satt av Macci, låg på 10008 poäng med 9800XT) ligger alltså på 15738 poäng och tillkännagavs på en event i Barcelona, Spanien. Man passade även på att slå lite andra rekord, bland annat 33484 poäng i 3Dmark2001, som finns att läsa i ATIs pressrelease.


Även om poängen är mycket imponerande så känns det som att vi kan urskönja klara tendenser av en kraftig flaskhals i X800 XT, nämligen minnesbandbredden. Detta var något vi tog upp redan i vår recension av X800 XT men dessa resultat ger oss återigen bevis på att minnesbandbredden inte är tillräcklig för att utnyttja den enorma kraft GPUn erbjuder.


Nu återstår bara att se hur NVIDIA svarar på detta, i våra in-house tester har NV40 visat sig väldigt starkt just i 3Dmark så sista ordet är nog inte sagt ännu.


Läs mer om Maccis framfart i ATIs pressrelease.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid