Processorer är hjärtat i både datorer och merparten av vår hemelektronik idag och skickar signaler och data med elektriska signaler. Nu visar forskare hur man med hjälp av ljus kan skapa processorkretsar kapabla att leverera 10 till 50 gånger högre bandbredd och detta vid en lägre energiförbrukning än med en elektrisk motsvarighet.

Det är en grupp forskare från University of Colorado-Boulder, Massachusetts Institute of Technology och University of California, Berkeley som nu avslöjar att man lyckats skapa en mikroprocessor som med hjälp av ljus och optik kan leverera mångdubbelt högre bandbredd än traditionella kretsar.

Processorkretsen som har två elektriska CPU-kärnor är något av en hybridkrets där man implementerat optiska dataöverföring mellan processor och externa komponenter.

“It’s the first processor that can use light to communicate with the external world, No other processor has photonic I/O in the chip.” säger Vladimir Stojanović, professor på University of California som varit ledande i forskargruppen.

Med optisk dataöverföring och tack vare den kort våglängden på infrarött ljus har forskarna nått en bandbredd på motsvarande 300 gigabit per sekund per kvadratmillimeter, ungefär 10 till 50 gånger mer än vad en motsvarande elektrisk processor skulle kunna leverera. Det är samtidigt inte bara bandbredden i sig som är ett stort framsteg. Skicka information med ljus i stället för el minskar kretsens energiförbrukning eftersom ljus kan sändas över längre sträckor med samma mängd ström.

Det är oklart när och om optiska mikroprocessorer hittar ut på marknaden men det faktum att kretsarna i grunden är elektriska kretsar gör att forskarlaget har förhoppningar om att få ut tekniken på marknaden och då med fokus på nätverkslösningar och andra system med höga bandbreddskrav.

Källa: Colorado.edu

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Supersaiyan_IV Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jakub Gorski
Medlem
Jakub Gorski