Liberalerna har nu föreslagit en ny lagstiftning som ska förbjuda användningen av mobiltelefoner i svenska klassrum på grundskolor och gymnasium.

Något som länge har varit ett hett ämne för diskussioner är hur användandet av mobiltelefoner i svenska skolor påverkar läromiljön. Nu har partiet Liberala i ett inlägg på DN Debatt lagt fram ett förslag om en ny lagstiftning som ska förbjuda att mobiltelefoner används i klassrum på grundskolor och gymnasieskolor för att försöka motverka den negativa trenden med sjunkande kunskapsresultat.

Liberalerna menar att mobiltelefoner är en stor anledning till den mängd stök och oro som idag finns i svenska klassrum. I sitt debattinlägg tar man bland annat upp en studie från London School of Economics and Political Science som visar att mobilfria klassrum på brittiska skolor gav en positivt inverkan på kunskapsresultat. Man pekar även på Frankrikes president Macron som nu har förbjudit mobiltelefoner i klassrummet och menar att Sverige borde följa samma exempel.

”I dag använder eleverna mobilerna till sociala medier, chattande och spelande. Mobilernas närvaro i klassrummen är i dag mycket mer störande än för ett decennium sedan.”

Liberalerna nämner också att mobilförbudet kan behöva gälla även under raster. Men att det ska vara upp till rektorn på varje skola att bestämma detta. Det ska även vara upp till rektorerna att ge specifika elever tillgång till sin mobiltelefon under lektionstid om rektorn i fråga känner att det finns ett behov för det.

”Samtidigt som klassrummen i svenska skolor ska vara mobilfria så ska det vara upp till rektorn på varje skola att besluta om det ska vara fritt från mobiler även under rasterna. ”

Detta är dock endast ett förslag just nu. Det återstår att se om ett förbud införs eller ej.

Snabbfakta om Liberalerna:

  • Partiledare är sedan 2007 Jan Björklund.
  • Liberalerna (L) hette först Folkpartiet. Partiet bildades 1934 under namnet Folkpartiet genom en sammanslagning av riksdagspartierna Sveriges liberala parti och Frisinnade folkpartiet.
  • Från 1990 och 25 år framåt hette vi Folkpartiet Liberalerna. 2015 bestämde partiet sig för att korta ner namnet till Liberalerna.
  • Sedan 2004 samarbetar Liberalerna med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet inom den borgerliga Alliansen.

 

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Känns som ett beslut på fel nivå.
Det var en mycket intressant diskussion på radion i morse. I gymnasiet tycker de det är bättre att ta diskussionen med eleverna om hur man använder telefonen på rätt sätt, så att de är redo för arbetslivet. Annars kanske man skulle införa ett generellt förbud för *alla* att använda mobiltelefon under arbetstid?

Samtidigt finns ett inslag från SVT i Örebro hur ett totalförbud för mobiltelefoner i skolan förbättrar miljön. Inga stressande SMS under rasterna eller andra problem.