Efter en längre kampanj så står det nu klart att USA valt att göra sig av med den lag om nätneutralitet som implementerades för endast två år sedan.

För två år sedan röstades lagen om nätneutralitet igenom av amerikanska Federal Communications Commission (FCC). FCC kan ses som den amerikanska versionen av svenska Post- och Telestyrelsen. Sedan beslutet blev verklighet så har internetleverantörer i USA uttryck missnöje kring lagen och pushat för att den ska hävas.

Beslutet innebar att amerikanska internetleverantörer var tvungna att behandla all data likvärdigt och därför inte fick blockera innehåll eller ge specifika hemsidor eller tjänster högre eller lägre hastigheter än andra.

Flera stora företag, bland annat Microsoft och Apple har har påpekat att trots att FCC:s Ajit Pai hävdar att beslutet att ta bort nätneutraliteten kommer att leda till mer konkurrens samt innovation på marknaden så är detta inte fallet. Då internetleverantörer nu kan strypa bandbredden för hemsidor och tjänster för att sedan kräva en avgift för att hemsidan eller tjänsten ska återfå optimal hastighet så gynnar det nya beslutet endast internetleverantörerna menar då bland annat Microsoft och Apple.

Amerikanska internetleverantörer har dock lovat att man inte kommer att blockera eller strypa hastigheten för lagliga hemsidor och tjänster. Men att man kan komma att ta betalt av dessa för att deras data ska få prioritet. Något som nästan känns som en gammal gangsterfilm där maffian kräver pengar av företagare för att dessa ska få ”beskydd”.

Kongressen tar pengar från internetleverantörer

Det visar sig även att de olika internetleverantörerna i USA har systematiskt ”donerat” pengar till ledamöter i den amerikanska kongressen. Allt som allt så rör det sig om över en miljard svenska kronor som de olika leverantörerna ska ha skänkt till olika ledamöter för att styrka sin position och öka sitt inflytande på kongressen.

The Verge har sammanställt en lista på samtliga medlemmar i den amerikanska kongressen och hur mycket pengar som ska ha hamnat i varje ledamots ficka. Listan som finns att skåda i sin helhet här sträcker sig ändra från 1989 fram till 2017 och inkluderar alla 535 medlemmar i den amerikanska kongressen. Vilket av vissa ses som ett sätt att hålla kongressen passiv inför att lagstadga nätneutraliteten.

Ajit Pai lämnar osmakligt meddelande

Efter att beslutet att häva lagen klubbades igenom så laddades en video på Ajit Pai i tomtedräkt upp där han hävdar att konsumenter inte kommer att påverkas av beslutet.

Videon kan lätt ses som osmaklig då de enda punkter han tar upp är bland annat att internetanvändare fortfarande kommer att kunna ladda upp bilder på sin mat till Instagram, ladda upp bilder på söta djur och köpa fidget spinners online. Som om det vore det enda en vanlig person använder internet för.

Videon kan även ses som komisk och att Pai försöker att framstå mer som en ”folkets man” än som den person som dödade nätneutraliteten.

I vilket fall som helst så är det inte riktigt något man brukar se från högt uppsatta personer. Speciellt inte en som cirkulerat mycket i media och som av många ses som en verklig version av en Legion of Doom-medlem.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bewise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Så vidrigt på många sätt