Efter att ha halkat efter konkurrenten Intel på entusiastmarknaden förbereder AMD en ny generation kraftfulla processorer för konsumenter, med en ny arkitektur med kodnamnet Zen. Nu har vad som sägs vara två blockdiagram från den nya processorfamiljen läckt ut på nätet.

Bulldozer blev inte den succé som AMD hade hoppats på, vilket har lett till att företaget kraftigt har minskat sin närvaro på entusiastmarknaden och istället satsat hårdare på sina APU-kretsar för mindre konsumentsystem. Den nya arkitekturen Zen, som förväntas släppas någon gång under nästa år, sägs ha designats om från grunden för att på nytt kunna tampas i prestandatoppen.

Nu har Wccftech kommit över vad som sägs vara blockdiagram från Zen där det syns flera nämnvärda förändringar från Bulldozer-familjen. Istället för två kluster för heltalsberäkningar används bara ett stort, medan flyttalsenheterna har gått åt andra hållet – istället för att två kärnor ska dela på en flyttalsenhet så har varje kärna sin egen. I teorin borde både flyttalsprestanda och heltalsprestanda på så sätt få sig en knuff.

zen

Flyttalsberäkningarna använder sig av två 256-bits FMAC-enheter istället för två 128-bitsenheter som används i Bulldozer-processorer. Tidigare har de två FMAC-enheterna kunnat slås samman för totalt 256 bits, vilket antyder att Zen kommer kunna slå samman sina till 512 bit och därmed få stöd för AVX-instruktioner på 512 bits – i teorin innebär det upp till dubbelt så hög flyttalsprestanda som Bulldozer.

Det går såklart inte att ännu bekräfta om det är korrekta blockdiagram eller inte, och prestandasiffrorna vi bollar med är än så länge bara teoretiska. Blockdiagrammen visar såklart inte heller hela processorn, utan bara ett exempel på en av kärnorna. Men om det här faktiskt är hur Zen kommer konstrueras så ser åtminstone teorin riktigt lovande ut.

Källa: Wccftech


Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Per Lunqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Väntade ett halv år på Bulldozer och när den väl släpptes var det inte bara sämre än Intel, fick också stryk av sina gamla prollar.
Större chans att vinna en miljon på lotto än att AMD lyckas konkurrera i prestanda segmentet.