Moderkortstillverkarna har knappast haft en lätt start på 2011 där man i början av februari tvingades starta om stora delar av sin tillverkning på grund av Intels felaktiga styrkretsdesign. Den senaste veckan har man oroats av jordbävningskrisen i Japan där kondensatortillverkaren Nippon Chem-Con tillfälligt stoppat sin tillverkning, något som dock inte ska skapa omedelbara problem.

Det japanska företaget Nippon Chem-Con är en av marknadens ledande tillverkare av aluminium-elektrolytkondensatorer och förser flera stora taiwanesiska moderkortstillverkare med komponenter. Just japanska kondensatorer har under många år haft ett högt anseende på komponentmarknaden och är en mycket viktig del i de flesta elektronikprodukter.

Nippon Chem-Con har efter den kraftfulla jordbävningen i Japan tidigare under veckan tvingats stoppa sin tillverkning av kondensatorer i nordöstra delarna av landet, där man för närvarande kämpar med att få kontroll på överhettade kärnkraftverk.

Moderkortstillverkare i Taiwan menar dock att man inte bör se några större effekter av upphållet inom en förutseelig framtid då man har 1-2 månaders komponentlager att luta sig tillbaka mot tills produktionen kommer igång igen. Samtidigt som man i värsta fall kan vända sig till andra tillverkare i landet.

kondensator
MSI X58 Eclipse är en av många moderkort som förlitar sig på kondensatorer från Nippon/Chemi-Con

På det stora hela väntas dock IT-industrin få en rejäl baksmälla efter krisen i Japan där inte minst en kraftigt dalande efterfrågan på datorer i landet väntas slå hårt mot inte minst den bärbara marknaden.

Men tillfälligt stopp i tillverkning av minneskretsar (RAM och SSD) och batterier väntas få större effekter på både priser och tillgänglighet under våren.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments