Small preview image

Lifehacker berättar idag om hur du kan använda Windows Speech Recognition Macros (WSR) för att göra någonting praktiskt av din verbala förmåga. WSR Macros är en mjukvara utvecklad av Microsoft vilken i dagsläget befinner sig i betastadiet och är tänkt att vara ett komplement för den redan inbyggda röststyrningsfunktionen i Windows Vista. Användare av verktyget kan skapa makron som man i sin tur kopplar till specifika nyckelord, med dessa makron kan man sedan utföra allt från enklare operationer till mer komplexa. Då verktyget som sagt befinner sig i betastadiet, så bör endast de våghalsiga testa.



För att optimalt dra nytta av WSR Macros så rekommenderar Lifehacker att man använder ett headset, mikrofoner inbyggda i webbkameror eller bordsmikrofoner bör också fungera, men förvänta er att upprepa kommandon i betydligt högre utsträckning med sådan utrustning. Varken WSR eller Windows Speech Recognition har något officiellt stöd för svenska, jag ser dock ingen anledning till varför svenska ord som inte innehåller åäö inte skulle fungera att koppla makron till.


Här följer några kommandon som du kan använda dig av i WSR Macros


Start listening/Stop listening: Eftersom WSR hela tiden försöker tolka det du säger, så är det synnerligen behagligt med en funktion som stänger av detta resp. sätter på det.


What can I say?: Om du av en ren händelse skulle glömma bort vilka kommandon som du kan använda med WSR Macros, så behöver du bara yttra denna fras för att få upp ett Windows hjälpfönster med kompatibla kommandon uppradade.  


Open X/Close X: WSR Macros hämtar automatiskt information om vilka program du har installerade från startmenyn, därefter behöver du bara nämna program du vill starta eller stänga vid namn.


Say what you see: Denna funktion gör det mäkta praktiskt att surfa runt i exempelvis Internet Explorer, vill du besöka en länk på en sida, se då till att ha webbläsarfönstret aktivt och högläs länktexten. Ponera att du vill gå in i arkiv/file i ett program, säg då bara ”file” och vips befinner du dig i menyn varvid du kan fortsätta med kommandon för att välja bland alterantiv i rullgardinlistan.


Show numbers: Om du befinner dig på en webbsida med en mängd av likartade länkar och annat, säg bara ”Show numbers” och alla länkar blir numrerade, du väljer då lätt vilken länk du vill besöka genom att välja nummer och sedan bekräfta med ett ”OK”.


Say what you want to type: Om du dikterar något för datorn, säg bara vad du vill skriva. Ju mer du använder denna tjänst, desto bättre blir den på att känna igen vad du säger.


Switch to/Minimize X: Med detta kommando så kan du växla mellan, minimera eller maximera fönster. Om du vill minimera deta aktiva fönstret, så säger du ”Minimize this”.


Testa och rapportera gärna era fynd i forumet!


Hitta guiden här

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid