Det smarta hemmet blir allt mer populärt och fler och fler börjar visa upp egna lösningar som man tagit hela vägen från idé till verklighet. Vad sägs om en smart skohylla som väljer skor åt dig utefter vädret?

Det är alltid ytterst spännande att hitta unika projekt angående hemautomatisering. Vi har intervjuat Anthon Elfström som har byggt en smart skohylla som beroende på vädret väljer vilka skor du bör ha på dig.

Här är Anthons skohylla snabbt summerad:

  • Anthon byggde tillsammans med sin pappa själva skohyllan.
  • Varje typ av sko har en dedikerad plats i hyllan.
  • Ovanför varje plats finns en lysdiod och beroende på vilken typ av sko som Raspberry Pin rekommenderar så släcks alla dioder förutom den placerad över det rekommenderade paret skor
  • Raspberry Pin hämtar kontinuerligt väderinformation och gör sedan sin rekommendation utefter vilka skor som är bäst anpassade för vädret när rörelsesensorn reagerar.
  • Totalbeloppet för projektet hamnade omkring 1 000 kronor

Intervju med Anthon Elfström om den smarta skohyllan

Vad fick dig idén att starta projektet och har du gjort några liknande smarta hem-projekt tidigare?

Jag hade under många år varit sugen på att göra något med Raspberry Pi. Jag hade sett på internet många häftiga projekt men inga som jag tänkte att jag kunde göra själv eller få användning för. Våren 2016 fick jag idén till skohyllan när jag försökte somna, jag vaknade till liv direkt och skrev ner alla idéer jag fick.

Det var mycket som var första gången för mig med det här projektet. Det var första gången jag snickrade sedan träslöjden, första gången jag kodade, första gången jag jobbade med elektronik och första ”smarta” hemprodukten jag fick.

Hur mycket har skohyllan kostat dig?

Jag fick all trä av min pappa och fick använda hans verkstad, så det kostade inget. Det var priset för Raspberry Pi, kablar, lysdioder och rörelsesensorn. Inga stora belopp, tror inte det var mer än 1 000 kr. Jag hade inga verktyg eller komponenter sedan innan så jag var tvungen att köpa saker som de flesta kanske redan har hemma om man är intresserad av DIY.

Hur lång tid har det tagit för de olika momenten med snickeri, kodning osv. Vad är svårast?

Jag tyckte inte snickeriet var särskilt kul, så det tog kanske en månad att bli klar med själva hyllan. Pappa berättade vad jag behövde göra i varje steg och jag gjorde lite varje dag, men är stolt idag att jag har gjort en egen möbel med mina egna händer.

Jag lärde mig att koda Python på Codecademy, kodade några timmar om dagen och blev klar med kurserna efter en månad ungefär. Efter det började jag med koden till skohyllan.
Det var inte lätt att veta var man började. Jag började med att få en lampa att lysa, sedan att få den börja lysa med hjälp av rörelsesensorn. Efter det lärde jag mig om API-nycklar och om att hämta information från till exempel vädertjänster som i mitt fall.
När jag hade fått det att fungera med att hämta väderinformation och välja mellan två lampor beroende på resultatet så var det inte så svårt att lägga till fler och fler lampor med olika IF-satser.
I början hade jag bara temperatur som skiljde de olika valen åt, men jag har sedan dess även lagt in förväntad nederbörd inom närmaste timmen som en ytterligare faktor.

Sen var ju tanken att kablarna och breadboard-lösningen skulle vara tillfällig för under tiden jag lärde mig hur man gjorde för att sedan löda och göra det snyggt och mindre bristfälligt. Men det fungerar och jag har inte orkat göra det snyggare!

Skohyllans rörelsesensor

Finns det ett smidigt system för att lägga till nya skor i takt med att dem köps, och hur kategoriseras dem i mjukvaran?

Jag dedikerat varje plats i hyllan en varsin sko-kategori. Det är kategorierna: sneakers, större sneakers, kängor, vårskor, tygskor och flip-flops.
Jag har en eller flera skor i varje kategori, så jag kan byta ut dem när jag vill bara jag sätter dem på sin dedikerad plats.
Jag har storlek 47/48 så skorna tar rätt stor plats och jag ville att hyllan skulle se snygg ut och inte sticka ut från väggen så den blev inte så bred den hade behövt vara, det är därför flip-flops och tygskorna får vara med längst in då de tar mindre plats.
Många har sagt att jag borde ha RFID-chip i skorna så kan hyllan känna av vilka skor som står var, det är väl nästa nivå i att göra den smartare.

Har du några andra planer eller idéer som ligger på lut?

Efter skohyllan fick jag andra idéer och gjorde till exempel en låda som bara kunde öppnas när jag hade gått ner ett visst antal kilo. Tanken var att den skulle synkas med min våg men API-nyckeln fungerade inte så jag installerade istället en manuell knapp som man trycker på för varje hekto man går ner i vikt och när siffran når noll låses lådan upp och man kan hämta ut sitt pris.

Den ”smarta” lådan.

I höstas köpte jag även min första smarta grej till hemmet, Philips Hue-lampor och under mellandagsrean köpte jag en Amazon Echo dot. Det har gjort att jag har blivit smart hem-beroende som många andra. Jag kan dock inte köpa så mycket mer smarta saker då jag fortfarande bor i en studentlägenhet, men är klar med studierna till sommaren och hoppas kunna göra mitt nästa hem smart i alla hörn och kanter.

Finns det några bra generella tips för de som är intresserade av att göra liknande smarta hem DIY-projekt själva?

Jag är glad att jag kom på ett projekt som jag verkligen ville göra, det gjorde att jag fortsatte även när det var tråkigt att träna kodning eller slipa hyllan. Jag har många gånger tidigare haft projekt som runnit ut i sanden för att jag inte brann för det så mycket. Så försök kom på något riktigt häftigt projekt som känns genomförbar för dig. Det är också viktigt att göra något som man har användning för. Jag hade ingen skohylla och behövde en, att det blev en ”smart” skohylla var egentligen en glad bonus.

Test: Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 Roborock i det smarta hemmet

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

 

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid