Ett tidigt exemplar av vad som ser ut att vara Intels kommande grafikkort kallat Neo Graphics ur grafikkortsfamiljen Xe-HP har nu hittats inuti databasen för den syntetiska testsviten Geekbench.

Intel förbereder sig för att attackera grafikkortsmarknadens olika segment. Hittills har vi fått se det diskreta grafikkortet Iris Xe MAX för bärbara datorer detaljeras ordentligt. Detta är dock inte det enda grafikkort tillverkaren har på väg.

Intel har ytterligare två familjer av grafikkort på ingång. Dessa går under namnen Xe-HP och Xe-HPG. Den förstnämnda familjen kommer att bestå av enheter mer menade för datacenter och andra professionella uppgifter. Xe-HPG å andra sidan blir den familj som inkluderar grafikkorten Intel ämnar att utmana AMD och Nvidia med när det kommer till grafikkort för spel.

Det som nu dykt upp i Geekbench databas är en Xe-HP-enhet med 512 beräkningsenheter för totalt 4 096 shadingenheter. Något som tyder på att det rör sig om en modell som kommer lägga sig en bit ner i prestandahierarkin. Detta då Intels Xe-arkitektur är skalbar och med 512 beräkningsenheter används en ensam ”tile” istället för två eller fyra som arkitekturen kan sträcka sig till.

Sett till inlägget i databasen som nu hittats listas grafikkortet med en klockfrekvens på 1,15 gigahertz (GHz). Något som tyder på att det rör sig om ett relativt tidigt ingenjörsexemplar. När Intel själva visade upp Neo under Architecture Day 2020 listades enheten med en klockfrekvens på 1,3 GHz. Även detta med vad som förväntas vara inte helt optimerade klockfrekvenser.

I Geekbench OpenCL-test når Intels ingenjörsexemplar en poäng på 25 475. Detta kan jämföras med Nvidias senaste grafikkortsmodell Geforce RTX 3070 som landar på 140 484 poäng. Det rör sig dock om ett ingenjörsexemplar från Intel med drivrutiner och stöd från Geekbench i sig som ännu inte har optimerats ordentligt.

Värt att ha i åtanke är även att det till synes rör sig om ett grafikkort inte nödvändigtvis menat för spelprestanda medans RTX 3070 är utvecklat för just detta. Det är dock fortsatt svåruppskattat hur pass konkurrenskraftiga Intels kommande grafikkortsmodeller kommer att bli. Medans det ”blå laget” förbereder sin första familj av grafikkort har AMD sin Radeon RX 6000-serie som lanseras senare denna månad. Även Nvidia ryktas friskt arbeta på ytterligare Ampere-baserade enheter för både prestandasegmentet och mellansegmenten.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid