Intel beslutade sig tidigare i år att lägga konsumentversionen av grafikkretsen Larrabee i malpåse. Men arkitekturen som bygger kring ett större antal mindre x86-kärnor lever vidare och verkar nu vara på väg till servermarknaden i form av Intel MIC arkitekturen och Knights Ferry.

 

Knights Ferry ingår i Intels MIC program (Many Intel Cores) som fokuserar på kretsar för accelerering av beräkningar i servrar. Intel har flera projekt där man satsar på breda arkitekturer men till skillnad mot sitt Tera-Scale projekt är Knights Ferry byggd kring en grafikkretsarkitektur.

intelmic

När nu Intel presenterat detaljer kring sin satsning på HPC-marknaden (High Performance Computing) är det deras MIC-arkitektur som står i fokus där man precis som väntat satsar på en bred arkitektur med möjlighet att hantera hundratals instruktionstrådar samtidigt. Allt för att optimera prestandan vid krävande beräkningar.

Redan idag har men en Knight Ferry grafikaccelerator som med 32 stycken x86 kärnor klockade till 1,2 GHz klarar 128 trådar med 4-vägs HyperThreading. En 8MB delad L2-cache kompletteras med upp till 2GB GDDR5 grafikminne.

intelferry

Som tidigare avslöjat har processorgiganten planer på att konkurrera med AMD och NVIDIA på den professionella grafikkortsmarknaden där man med FireStream och Tesla börjat plocka marknadsandelar från Intels Xeon-processorer.

”The Intel MIC architecture will extend Intel’s leading HPC products and solutions that are already in nearly 82 percent of the world’s top supercomputers. Today’s investments are indicative of Intel’s growing commitment to the global HPC community.”

Intel har redan planer på Intel MIC kretsar med över 50 kärnor. Knights Corner heter denna lösning som med 22-nanometerteknik ska vara optimerade för att paras ihop med just Intels Xeon-processorer för att accelerera högst parallella arbetsbördor.

mic

knights

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehedbaronatom Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
baronatom
Gäst
baronatom

Om inte annat, så såg graffet fräckt ut. 🙂