Intel gör framsteg i utvecklingen av sina diskreta grafikkort och företaget har nu visat upp ritningar för en av företagets prototyper.

Intel förbereder sig för att ge sig in på marknaden för diskreta grafikkort, tidigare framkom det att Raja Koduri från AMD:s Radeon Technologies Group (RTG) lämnade AMD och RTG bakom sig för att sedan börja jobba hos Intel för att utveckla diskreta grafikkort för det blå laget.

Under International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) visade Intel upp bilder på hur företagets prototyp av tidigare nämnda diskreta grafikkort är uppbyggd.

Den prototyp som visades upp är baserad på 14 nanometers tillverkningsteknik och kommer med två kretsar på samma kort. Ena kretsen är en grafikprocessor som baseras på Intels nionde generations arkitektur, likt integrerade grafikkretsar som återfinns i dagens processorer och den andra kretsen är en FPGA som interagerar med datorn.

Grafikprocessorn är utrustad med tre kluster ”Execution Units” (EU), detta bör dock inte ses som en indikator på prestandan som grafikkortet/korten kan komma att ha vid lansering då detta endast är en prototyp gjord för att visa tanken bakom produkten.

Kortet är även utrustad med en mekanism som ska dubbla turbofrekvenserna hos grafikkortet jämfört med vad EU-kluster hos dagens integrerade grafiklösningar från Intel kan hantera. Sedan när en acceptabel nivå av strömeffektivitet har uppnåtts ska Intel sedan använda sig av nyare generationers EU samt öka antalet EU-kluster för att utveckla större diskreta grafikkort.

Exakt när vi kan komma att se ett färdigt diskret grafikkort från Intel på marknaden är svårt att säga, men man har kommit en bit på vägen i utvecklingen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid