Intel Alder Lake kommer att produceras under årets andra hälft. Arkitekturen kommer dessutom sammanstråla stationära och mobila enheter, när Intel visar de första bärbara datorerna med den nya tekniken.

Computex-mässan i Taiwan arrangeras inte riktigt som normalt i år men flera företag har ändå presskonferenser i anslutning till det datorfokuserade eventet. På mässan visade Intel upp sin framtid för slutet av 2021. Alder Lake är ett namn som vi känner till sedan tidigare. Nu visar Intel att den nya arkitekturen på de första fungerande mobila enheterna.

Vi vet sedan tidigare att Intel Alder Lake kommer att bli företagets första hybridarkitektur med små och stora processorkärnor i samma CPU. Den kommer att sammanstråla stationära och mobila kretsar under samma tak, vilket nu visas med fungerande stationära och mobila datorer som åtminstone kan spela videos.

Alder Lake kommer att byggas på Intels ”Enhanced 10nm SuperFin”-teknik som ska förbättra effektivitet. Hybridarkitekturer är inte helt nytt för Intel. Lakefield lanserades under 2020 med små och stora kärnor men den var främst anpassad för mycket tunna och energisnåla enheter. Intel Alder Lake kommer alltså att anpassas för en betydligt större bredd av enheter. Den nya arkitekturen väntas inkludera flera stora nyheter för datorbranschen, inklusive DDR5 och PCIe 5.0.

För mobila kretsar väntas den nya arkitekturen sträcka sig från client- och skoldatorer i form av en N-serie, Atom-processorer i L-serien, processorer för ultratunna datorer i M-serien och enheter för gaming-laptops i P-serien.

Detaljerna kring den nya arkitekturens lansering är fortfarande få och små. Intel säger i alla fall att de har påbörjat testproduktion och att bred produktion påbörjas under årets andra halva.

Källa: YouTube

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments