Small preview image

Världens största kretstillverkare heter fortfarande Intel och processorgiganten har en betryggande ledning genom en marknadsandel på 13.1 procent. Kikar man på ärkerivalen AMD som de flesta av våra läsare är mest bekant med har det dock gott sämre. AMD har haft ett par tunga år och det har märkts tydligt i försäljningen, AMD har tappat ytterligare två platser sedan förra året då man låg på 10:e plats. Med en marknadsandel på 2.1 procent hittas man nu först på 12:e plats. AMD tappade runt 7.8% i omsättning från 2007 men under 2008 var det mest röda siffror hos de flesta kretstillverkarna.Även Intel tappade under 2008, om än ytterst lite med 0.7%, vilket var den röda tråden när iSuppli publicerade sin lista över 2008 års halvledartillverkare och deras marknadsutveckling. Hela 8 av 10 företag i topp10 tappade i omsättning från 2007, de enda som kunde öka sin omsättning var STMicroelectronics (ökning med 3.3%) på 5:e plats och Qualcoom (ökning med 15.3%) på 8:e plats. Men STMicroelectronics ökade omsättning kom efter uppköpet av Genesis Microchip tidigt under året.


Värst har det varit för minnestillverkaren Hynix som tappade tre plats, från 6:e till 9:e plats och minskade sin omsättning med en tredjedel (33.4%) från året innan.


Här nedan finns en komplett lista över de 25 största kretstillverkarna där Intel skuggas av Samsung och Tosbiha i toppen.Källa: iSuppli

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid