Small preview image

Som alla med minsta lilla hårdvaruintresse vet är Intel den största och viktigaste aktören på marknaden, men med stor marknadsandel kommer också stort ansvar. Vi har tidigare sett hur framförallt Microsoft dömts till otroliga böter för att ha missbrukat sin dominanta marknadsställning och nu riskerar alltså Intel samma processdur.



Det började redan år 2000 med att AMD anmälde Intel för att de på flera olika sätt utnyttjade deras överlägsna position på marknaden. Från AMDs sida hävdade man bland annat att Intel gav återförsäljare extra bra erbjudanden om de lät bli att sälja AMD processorer och dessutom själva använde Intel processorer i sin verksamhet. Dessa anklagelser lades först ner men de kompletterades sedan med ytterligare anklagelser 2004 och 2007 vilket ledde fram till den rättegång vi har idag. Nu anser flera analytiker att Intel med största sannolikhet kommer fällas och att det kan bli tal om den största bötessumman som någonsin dömts ut av EU. Det tvivelaktiga nöjet att nu inneha detta rekord har Microsoft med en bötessumma på nära 5 miljarder kronor, men bedömare anser att Intel kan riskera nära det dubbla.


Enligt källor till Reuters har nu ett utkast på domslut skickats ut till de ansvariga i EUs medlemsländer för bedömning och vi kan vänta oss en dom inom någon vecka.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments