SSD-enheter kräver TRIM för att upprätthålla sin prestanda på ett effektivt sätt även efter längre tids användning. Nu verkar det som att Intel lyckats få TRIM att fungera även i en RAID 0-array med två eller flera SSD-enheter kopplade samman för högre prestanda, en minst sagt efterlängtad nyhet.

Med sina imponerande datahastigheter och åtkomsttider har SSD-enheter länge varit lovande för koppling i RAID 0-konfigurationer där man i teorin kan fördubbla lagringsenheternas prestanda. Men trots SSD-marknadens tillväxt har man tidigare inte lyckats lösa stödet för TRIM i RAID 0 under Windows 7. Nu har Intel släppt en tidig version av sin efterlängtade lagringsdrivrutin Intel Rapid Storage Technology (RST) 11.5 där man implementerat stöd för TRIM även i RAID 0-konfigurationer.

Tidigare uppgifter talade om att det krävdes en dator med Windows 8, samt ett Intel Z77 moderkort med BIOS som stödjer en ny form av RAID Option ROM som är kompatibel med de nya RST-drivrutinerna. Tester på bland annat rwlabs.com visar nu att TRIM mycket riktigt fungerar i RAID 0, men att man faktiskt inte behöver använda sig av Windows 8 utan att stödet även verkar fungera fint i Windows 7. Nyckeln är att Windows med de nya drivrutinerna kan se SSD-enheterna som separata volymer trots att de sitter konfigurerade i en RAID-array, vilket tillåter TRIM att aktiveras – så tills vida att enheterna stödjer TRIM från start vill säga.

trimraidSSD-enheterna i RAID 0-konfigurationen identifieras individuellt med den senaste kombinationen av drivrutiner.

Det som krävs för att få TRIM att fungera i RAID 0 är dock fortfarande Intels senaste RST 11.5-drivrutin, samt en uppdaterad BIOS för ditt moderkort med en RAID Option ROM-version av 11.5 eller högre. Just det sistnämnda verkar idag vara vad vi väntar på då inga moderkortstillverkare till dags datum släppt några officiella BIOS-uppdateringar med den senaste OROM-versionen. Vi har i samtal med moderkortstillverkare hört att man avvaktar Intel i frågan och förhoppningsvis innebär detta att vi snart kan få se även ett kommersiellt stöd för TRIM i RAID 0.

Med konstant sjunkande priser på inte minst SSD-enheter med 120 till 128 gigabyte lagringskapacitet skulle ett fungerande TRIM-stöd öppna nya möjligheter för extremt kraftfulla lagringskonfigurationer. Något vi givetvis kommer att kika närmare på i framtiden.

Värt att notera är även att SandForce/LSI nu börjar rulla ut en ny firmware (5.0.3) som återställer det stöd för TRIM som SandForce-enheterna uppseendeväckande nog förlorade i firmware 5.0.2. Något som dokumenterats av Tweaktown i följande artikel.

Källa: RWLabs.com 

Relaterade artiklar:

 

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedME4MEMinkyklot-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

till slut så.

Minky
Medlem
Minky

Men jag vill ha Raid-1! =/

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Inte en sekund för tidigt. Dock verkar det som om det är lite av en ful-lösning tycker jag, och det borde ju teoretiskt sätt vara enklare att inplementera på RAID1

klot
Gäst
klot
Minky
Medlem
Minky

[quote name=”Anton Karmehed”]Det finns i min mening ingen större vits med att köra RAID 1 på SSD-enheter Minky. Det är så förhållandevis lite data det handlar om så då är det effektivare att köra RAID 0 på SSD-enheterna sedan ha någon form av automatiserad backup till en sekunder hårddisk. Visst du får inte 100% skydd men med rätt schemaläggning eller tom molnlagring kan du få väldigt bra säkerhet på det sättet också.[/quote] Problemet är väl att om jag vill lägga säg en databas och speciellt dess redo-loggar/transaction log på SSD som inte är speglad så blir det lite trist när… Läs hela »

Henry de Kruijf
Medlem

Detta gillas. Kanske får bli en till Samsung 830, när mjukvaran har visat sig fungera tillfredställande. 🙂