Efter fortsatta kapacitetsproblem rapporteras nu Intel minska sina leveranser av processorer till stationära datorer ytterligare under årets fjärde kvartal.

Intels problem att ta sig från 14 nanometers (nm) tillverkningsteknik till 10 nm fortsätter ställa till det för ”det blå laget”. I en ny rapport från Digitimes hävdas processortillverkaren minska sina leveranser av processorenheter för stationära datorer ytterligare under årets fjärde kvartal.

Anledningen till denna minskning är att Intel i dagsläget har för många produkter som tillverkas på 14 nm. Detta har resulterat i att tillverkarens fabriker har nått sin kapacitetsgräns. Därför rapporteras Intel nu välja att hålla tillgången av processorer för bärbara datorer och servrar stadig med minskad tillgång av stationära processorer som resultat.

Tillverkaren sägs minska processorleveranserna med upp till två miljoner enheter. Detta är ett drag som kan komma att leda till märkbart höjda prislappar för fristående enheter. Något som kan spela företagets konkurrent AMD i händerna. AMD nyttjar GlobalFoundries 14 och 12 nm tillverkningstekniker för att bistå marknaden med både processorer och grafikkort. Inom kort förväntas AMD även börja skeppa produkter baserade på 7 nm tillverkningsteknik från TSMC.

De som kommer att drabbas hårdast av Intels val att skala ned leveranserna av processorer sägs bli moderkortstillverkare. Digitimes källor ska ha nämnt hur taiwanesiska moderkortstillverkare kan komma att se upp till 20 procent minskad försäljning under detta kvartal.

Exakt hur länge Intels kapacitetsproblem kommer att hålla i sig återstår att se. I dagsläget är det även svårt att säga hur eller om detta beslut kommer att påverka prislapparna och tillgången hos Intel-processorer på den svenska marknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid