Intel laddar i skrivande stund för nya CPU-lanseringar under datormässan Computex i Taiwan men medan fokus i sommar ligger på nuvarande Broadwell-arkitekturen står även purfärska Skylake bakom hörnet. Nu indikerar nyligen läckta prestandatester att Intels Skylake-flaggskepp Core i7-6700K mycket riktigt ger en märkbar prestandaökning.

Medan vi redan tidigare sett läckta prestandatester för Intels kommande Skylake-arkitektur har det nu dykt upp siffror prestandadatabasen cpu-monkey där vi får en tydligare jämförelse med Intel Core i7-4790K – dagens flaggskepp i Haswell Refresh.

Skillnaderna mellan Intel Core i7-6700K med Skylake-arkitektur och Intel Core i7-4790K med Haswell-arkitektur är flera, inte minst tillverkningstekniken är krympt för Skylake men även själva CPU-arkitekturen och klockfrekvenser skiljer sig. Även den integrerade grafikdelen ska fått sig en ordentlig uppgradering med Skylake.

  Intel Core i7-6700K Intel Core i7-4790K
CPU-arkitektur Skylake Haswell Refresh
Teknik 14nm 22nm
Kärnor/Trådar 4/8 4/8
Cache 8MB 8MB
Klockfrekvens (Boost) 4,0 Ghz (4,2Ghz) 4.0 Ghz (4,4Ghz)
DDR3L/DDR4 RAM 1600/2133 Mhz 1600MHz/-
GPU-arkitektur Gen9 Gen7+
TDP 95W 88W
Socket LGA 1151 LGA 1150

Prestandatesterna som presenteras i databasen är fokuserade på mestadels ren CPU samt minnesprestanda vilket ger oss en indikation på hur Intels nya Skylake-processorer jämförs med dagens modeller.

Upp till 9 procents bättre prestanda med Skylake

Sammanfattande kan vi konstatera att Intels Skylake-flaggskepp Core i7-6700K presterar i snitt 4 procent bättre än Core i7-4790K vid enkeltrådade belastningar där endast en av CPU-kärnorna belastas. Prestandaskillnaden ökar rejält när vi aktiverar flera kärnor samt Intels Hyperthreading-teknik och landar då på mellan 8-9 procents prestandaökning. Inte illa med tanke på att 6700K enligt dess specifikationer trots allt ska arbeta i något långsamma frekvenser vid flertrådade applikationer.

Prestandasiffrorna indikerar att Skylake onekligen ger en märkbar prestandaökning jämfört med Haswell. Samtidigt kvarstår flera frågor där vi främst inte kan bekräfta hur stor skillnad minnestekniken DDR4 gör för prestandan samt vilken prestandaökning vi kan se när vi blandar in den integrerade grafikkretsen. Skylake är trots allt specificerad till något högre effektförbrukning än sin föregångare och med betydligt energisnålare tillverkningsteknik pekar det mesta mot att även grafikdelen kommer erbjuda betydande prestandaökningar mot Haswell. Tyvärr har inga grafiktester matats in i cpu-monkeys databas så detta förblir något av ett mysterium.

Intel Core i7-6700K och Skylake-plattformen väntas lanseras under tredje kvartalet men redan på Computex i början av juni väntas mängde av moderkortstillverkare visa upp sina nya LGA 1151-moderkort.

Källa: CPU-Monkey

Läs även

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RSvenTobakMichaelJackson123Xtreme-G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Jag vet inte om jag håller med om att kalla några procent för ”visar potential”.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag vet inte vad jag ska säga… Högre TDP, Ej inbyggd FIVR (eller hur blir det med den saken?), max 9% extra prestanda än så länge (vid lägre clock iofs).Jag börjar bli orolig att CPU-delen av skylake inte änns kommer innebära en uppgradering.Hade sjukt höga förväntningar på denna eftersom intel haifa gjort så bra ifrån sej tidigare när dom pillat på just x86 arkitekturen.Men det här känns inte som en ny Core 2 duo eller änns Sandy Bridge.Synd… Intel behöver mer än detta för att fäktas med ARM.Skylake kommer behöva grafik från ”skyarna” för att väga upp detta, men ja,… Läs hela »

Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Efter några få procents förbättringar vid lanseringen av Ivy bridge, Haswell, (Haswell Refresh) och Broadwell så tycker jag inte att det var någon skräll. Bättre prestanda trots lägre klock får man ju fokusera på. Dock så är ju fabriksklocken lägre så det är ju bara detta man får out of the box så att säga. Hur den överklockar avgör hur bra processorn är.

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

Om man har en gammal överklockad Q6600 så finns ingen som helst anledning att byta upp sig. Vad sysslar Intel med egentligen? Det är dålig business att inte tvinga folk att uppgradera. Nu klarar man sig bra med en flera år gammal rigg. Intel har gjort alla enkla optimeringar, så Intel klarar inte av att förbättra prestanda mer än 3-5% för varje ny cpu generation. Vilket är ganska dåligt. Kolla t.ex. SPARC, som fördubblar serverprestanda varje generation. Larry Ellison har krävt att varje server måste vara 100% snabbare än föregående. Och idag har SPARC flera världsrekord redan.

Medlem
tal666

– det är tur, att en ny processor, ger en märkbar förändring…Det skulle annars vara ganska onödigt att ens presentera skiten.eller hur ? ( om man nu inte vill hålla på och göra som AMD, presentera nya saker ( gamla, med nya namn och 3hz skillnad + 5 w effektbesparingar..! ) och ”sälja in allt” som nytt. För att ”marknaden” kräver detta. etc. och detta, handlar inte detta om, eller hur !) ( i alla de fallen undrar jag vad ”marknaden” ( vem och vilka de är ) vill ha/är.Vad då ”de vill ha” innebär.. och om det spelar någon… Läs hela »

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”tal666″]För mkt text att citera[/quote]

Det var nog fan det skummaste inlägget jag läst på flera månader, så grattis till det 😆 Förstod i princip ingenting så vill du utveckla lite på svenska skulle det var intressant.

Ang. Intels processorer så har det ju varit gäsp i flera år nu, innovation är som sagt inget som intresserar dom längre. Nu handlar det nästan uteslutande om krympningar och små optimeringar, vilket blir väldigt förvånande när man ser deras R&D budget, vart går alla dessa miljarder?! Handlar allt om surfplattor nuförtiden?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Xtreme-G”]Efter några få procents förbättringar vid lanseringen av Ivy bridge, Haswell, (Haswell Refresh) och Broadwell så tycker jag inte att det var någon skräll. Bättre prestanda trots lägre klock får man ju fokusera på. Dock så är ju fabriksklocken lägre så det är ju bara detta man får out of the box så att säga. Hur den överklockar avgör hur bra processorn är.[/quote]Ja, min initiala reaktion var ganska extrem för jag har haft såna förväntningar på denna. Hoppades typ att Intel skulle ha hittat nått revolutionerande sätt att använda iGPU-logiken till att prestera dynamiskt som hybrid-CPU/GPU (alltså antingen till… Läs hela »