Den andra processorfamiljen för bärbara datorer tillhörandes Intel tionde processorgeneration har nu äntrat marknaden i form av Comet Lake som ännu en gång bygger vidare på den grund Skylake lade för fyra år sedan.

Intels tionde generation av Core-processorer innefattar inte endast Ice Lake och den nya tillverkningstekniken på 10 nanometer. Intel har nu introducerat Comet Lake som kommer att samsas med tidigare nämnda Ice Lake på marknaden för bara datorer.

Skylake lever vidare

Medans Ice Lake erbjuder en helt ny kärnarkitektur och en ny generations integrerade grafikkretsar tar Comet Lake ett steg tillbaka och baseras kring samma grundpelare Skylake introducerade år 2015. Det rör sig om 14 nanometers tillverkningsteknik, samma arkitektur för processorkärnorna och generation 9,5 av integrerade grafikkretsar. Dock har Intel bevisat att en och samma arkitektur kan visa markanta förbättringar genom finputsning och finjusteringar, detta är då vad tillverkaren hoppas bevisa igen med Comet Lake.

Medans de Ice Lake-processorer som introducerats hittills erbjuder upp till fyra processorkärnor och åtta trådar i modeller med TDP-värden på 9, 15 eller 28 watt (W) erbjuder Comet Lake upp till sex kärnor och 12 trådar med TDP på 7 eller 15 W.

De Comet Lake-processorer som marknadsförs som delar av U-serien sträcker sig från två kärnor och fyra trådar med fyra megabyte cache till sex kärnor, tolv trådar och tolv megabyte cache. Hos denna serie ser vi även hur stöd för LPDDR4X-minne vid 2 933 megahertz (MHz) är en av nyheterna bredvid uppskruvade klockfrekvenser och ökat antal kärnor. En annan nyhet med Comet Lake är det integrerade stödet för WiFi 6.

En familj, två serier

Comet Lake kommer även att hittas i fyra processormodeller som blir en del av Intels Y-serie. Här rör det sig om antingen en instegsmodell med två kärnor och fyra trådar samt fyra megabyte cache, två modeller med fyra kärnor, åtta trådar och sex megabyte cache eller toppmodellen med fyra kärnor, åtta trådar och åtta megabyte cache. Hos dessa processorer är det LPDDR3 2 133-minne som gäller. Dessa enheter är mer menade för ultratunna bärbara datorer där kylningskapaciteten inte är största fokus hos tillverkarna. Medans U-serien riktar sig mer mot bärbara datorer där prestanda kommer först.

Comet Lake anammas snabbt

I samband med att Intel officiellt avtäckte sin nya processorfamilj har även tillverkare tagit tillfället i akt att avtäcka kommande bärbara datorer som ska utrustas med Comet Lake-processorer. Bland dessa finns MSI som visat upp tre nya datorer vid namn Prestige 14, Prestige 15 och Modern 14.

Prestige-modellerna utrustas med sexkärniga Core i7-10710U med sex kärnor och tolv trådar. Detta tillsammans med en grafiklösning som sträcker sig upp till ett Nvidia Geforce GTX 1650 i Max Q-utförande. Enligt MSI ska denna hårdvaruuppsättning resultera i upp till 40 procent bättre prestanda i program som Adobe Photoshop. Tillverkaren lovar även en prestandaökning på 50 procent i ”kreativt arbete, speciellt under belastning som nyttjar flera processorkärnor”.

Allt fler datormodeller utrustade med Intels senaste processorfamilj förväntas avtäckas inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid