Spelstudion Slightly Mad Studios som bland annat skapat Project Cars har absolut ingen kärlek kvar åt Electronic Arts sedan ett avtal för flera år sedan som nästan satte studion i konkurs.

Project Cars 2 har nu lanserats, spelet är utvecklat av Slightly Mad Studios och har rönt mycket positiv kritik, speltjänsten Steam har klassat de recensioner av spelet som finns hittills som ”Mest positivt”.

Dock har inte vägen som lett fram till lanseringen av Project Cars och uppföljaren varit den lättaste att navigera för utvecklarstudion. Innan det första Project Cars skapades så jobbade studion bland annat på Need for speed: Shift och Shift 2, upplevelser som gett studion en redig avsmak för utgivaren EA.

Det var när streamern ”SpotTheOzzie” livestreamade sitt spelande av just Project Cars 2 som chefen för Slightly Mad Studios, Ian Bell fanns bland publiken. Ett par timmar in i streamen så gick Bell med på att sitta och prata med SpotTheOzzie och tittarna via röstchatt varpå hans fick frågan om Project Cars skulle ha varit en möjlighet utan gräsrotsfinansiering. Något som fick Bell att berätta historian om sin upplevelse med att jobba med Electronic Arts.

Cirka 6 timmar och 14 minuter in i klippet här nedanför kan ni höra Ian Bells egen historia om hur det var att jobba sida vid sida med EA:

”De försökte döda vårt företag. Åt helvete med dem”

Bell förklarar hur han fick ett förslag av EA som innebär 1,5 miljoner dollar i plånboken för Slightly Mad Studios i utbyte mot att studion inte tar sig an arbete från någon annan utgivare samt att studion även skulle utveckla Shift 3.

Detta lät som en bra deal för en spelstudio som inte direkt var längst upp i näringskedjan. Dock strax innan utvecklingen på Shift 3 skulle dra igång så valde EA istället att lägga ner hela processen och på så vis sätta Slightly Mad Studios ordentligt i klistret.

”Vi har ingen respekt för EA, de är hemska människor och företagsmonster. Den värsta av dem alla är Patrick Söderlund. Han vet vem han är och jag hoppas att han ser detta.” – Ian Bell, Slightly Mad Studios.

Enligt Bell så var målet med EAs plan att förgöra den lilla spelstudion och även genom kontrakt få äganderätten till spelstudions olika tekniker utvecklats ”in house”.
Dock märkte Bell redan innan avtalet gjordes att EA försökte få rättigheterna till de olika teknikerna som Slightly Mad hade utvecklat och lyckades på ett finurligt sätt hålla kvar vid dessa tekniker.

Efter att EA lagt ner planerna för Shift 3 så var Bell tvungen att ta nya banklån och betala alla sina anställda ur sin egen ficka under ett par månader. Som tur är så lyckades spelstudion utveckla en handfull spel som resulterade i man undgick konkurs med nöd och näppe.

”EA försökte förgöra vårt företag och stjäla vår teknik. Dessa människor är rövhål och jag skulle aldrig ingå i ett avtal med dem igen” – Ian Bell, Slightly Mad Studios.

Den improviserade intervjun i SpotTheOzzies livestream är dock inte en enda lång föreläsning om hur dåliga Electronic Arts är. Andra saker så som vin, hur det var för Bell att växa upp i Belfast och andra ämnen togs också upp.

Project Cars 2 är inte slutet på spelserien

Bell släpper även informationen att Project Cars 2 kommer att utökas med mer innehåll inom snart framtid. Han går inte in på några detaljer om vad detta tillägg är för något, den lilla bit av information som han släpper på är att det är den klassiska Le Mans-tävlingen som står som grund för tillägget.

Bell pratar även lite snabbt om hur man vill förbättra spelserien genom åren med Project Cars 3, 4 och så vidare. Han nämner även lite snabbt ”Project Cars 8” vilket indikerar på att spelstudion inte har några planer på att lägga spelserien på hyllan någon gång snart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bewise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Det här gör ju att det lyser ännu mer positivare runt EA.