Huawei Mate 10 Pro är den senaste Android-telefonen att ta sig an premiummarknaden och gör det med en heltäckande 18:9-skärm samt marknadens första AI-processor.

Huawei presenterar nu sitt nya flaggskepp på Android-marknaden i form av Mate 10 Pro. Telefonen som tar över stafettpinnen från populära Mate 9 Pro gör det med en typisk premiumdesign som andas 2017. Telefonen har likt sina konkurrenter Iphone 10, Galaxy S8 och LG G6 en rejält stor och avlång skärm som täcker nästan hela telefonens framsida. Bildformatet är 18:9 och skärmen mäter 6 tum över diagonalen med 2 160 x 1 080 pixlars upplösning. Trots detta är telefonen betydligt kompaktare än föregångaren Mate 9 Pro tack vare sina minimala skärmramar både på lång- och kortsidorna. Mate 10 Pro har bara 3 mm tjocka skärmramar på långsidorna och 8,4 resp. 9,2 millimeter på kortsidorna.

Mer användbar skärmyta men lägre upplösning

Apple Iphone 8 Plus vs. Huawei Mate 10 Pro

Huawei hävdar också att Mate 10 Pro och lillebror Mate 10 har 16 resp. 18 procent mer användbar skärmyta än exempelvis Galaxy Note 8 och Iphone 10. Företaget utlovar även marginellt bättre skärmyta per kvadratmillimeter telefon jämfört med Iphone 10. Skärmen ska med WRGB-design leverera högre ljusstyrka än skärmen på Iphone 8 Plus men samtidigt är pentile-tekniken på oled-skärmen något som kan göra detaljer något mindre skarpa. Vilket tillsammans med en lägre upplösning än konkurrerande telefoner kan bli en akilleshäl enligt vår systersajt Surfa.se, som fick testa telefonen innan lanseringen.

Huawei passade på att ge både Apple och Samsung kängor i samband med presentationen av Huaweis industridesign. Telefonen ska ha en symmetrisk design där en fingeravtrycksläsare på baksidan sitter centrerad och känns mycket riktigt naturlig att nå med fingret, till skillnad mot Samsungs sidoplacerade fingeravtrycksläsare.

Klassledande batteri men ingen trådlös laddning

Chassit i sig är tillverkat i aluminium och även om Huawei lyckats göra flaggskeppet Mate 10 Pro vattentät enligt IP67-standarden finns det inget stöd för trådlös laddning. Desto mer positivt är batteriet är rejält tilltaget på 4 000 milliamperetimmar, 48 procent större batteri än i Iphone 8 Plus. Vad detta ger för batteritid återstår dock att se, men Huawei hävdar att telefonen ska klara upp till 30 procent längre än föregångaren Mate 9. Vilket man specificerar till över 1 dag vid tung användning och över 2 dagar vid traditionell användning. Telefonen ska på 30 min laddas till 58% och ska vara 50% snabbare på laddning än Iphone 8 Plus.

Ett annat huvudnummer med Mate 10 Pro är som vanligt kamerabestyckningen. På baksidan hittar vi två stycken kamerasensorer på 12 respektive 20 megapixlar. Båda använder sig av Leica optik och den större sensorn är som tidigare svartvitt medan 12MP-sensorn är en RGB-sensor. RGB-sensorn har ett bländarvärde på riktigt låga F/1.6 för bättre foto i mörka miljöer och tack vare de två sensorerna kan man fota porträttbilder med bokeh-effekt samt nyttja 2x zoom utan bildkvalitétsförlust.

Världens första smartphone med AI-processor

Det riktiga dragplåstret i Huaweis presentation av Mate 10 Pro är trots allt dess processor Kirin 970 och dess integrerade AI-krets. Processorn ska enligt Huawei göra Mate 10 Pro till den första ”intelligenta” telefonen på marknaden. Vilket ska komma från den dedikerade NPU-kretsen som ska vara upp till 25 gånger kraftfullare vid maskininlärning jämfört med traditionellt kraftfulla smartphoneprocessorer samt 50 gånger mer energieffektiv i dessa belastningar.

Vi dök djupare i Kirin 970 redan under IFA 2017 och medan kretsen onekligen har fina prestandapotential har Huawei fortfarande svårt att visa särskilt många faktiska användningsområden för sin NPU-krets. Likt vid sin presentation av processorn i början av september visade Huawei hur Mate 10 Pro är rykande snabb vid fotoanalyser, viktigt för AR-lösningar. Ett arbetsflöde med hundratals bilder tog 100 sekunder på en traditionell telefon men bara 5 sekunder på Mate 10 Pro. Noterbart är dock att Apples Iphone 8 Plus klarade samma test på 9 sekunder. Andra maskininlärningsfunktioner är en teknik för att analysera hur du pratar i din telefon och med tid lära sig vilka ljud och toner brusreduceringen ska plocka bort för att din röst ska låta så klar som möjligt för mottagaren.

Kameran känner igen vad du riktar den mot

Huawei menar samtidigt att telefonens processor ska använda sin NPU-krets för att automatiskt läsa av saker du fotar och välja rätt bildinställningar för ändamålet, detta genom att förlita sig på en databas med över 100 miljoner scannade foto och objekt. I sitt ursprungsutförande finns drygt 10-talet olika fotoprofiler, bland annat för mat, porträtt och blommor. Profiler som laddas upp automatiskt när du riktar kameran mot respektive objekt. Under demosessionen på lanseringen var dock tekniken inte helt fläckfri och krävde ibland lite övertalning för att aktivera sin specifika profil.

Huawei Mate 10 Pro känner igen maträtter

Mate 10 och Mate 10 Pro ska precis som sin föregångare Mate 9 anpassa sin mjukvara efter ditt användande. För att optimera laddningstider av appar du frekvent använder och på så sätt hålla telefonen rapp även under lång tids användning.

En av de positiva överraskningarna var just Huaweis mjukvara. Baserad på senaste Android 8.0 Oreo har tillverkaren till synes tagit flera steg i rätt riktning med ett mer rent gränssnitt som även har stöd för delad skärm för att nyttja den breda skärmen i landskapsläge. Andra funktioner är att långtryck på inställningsikonen tar fram genvägar till wifi, bluetooth och andra frekvent använda undermenyer.

Huawei visar även upp hur Mate 10 och Mate 10 Pro kan kopplas mot en fullstor datorskärm med hjälp av en enkel USB Type-C-kabel och på detta sätt skapa en mer produktiv miljö. Ett system snarlikt med Samsungs DeX-dockningsstation för Galaxy S8-serien där telefonens Android-operativsystem får ett anpassat gränssnitt för en större skärm.

8 000 kronor och säljstart i November

Huawei satsar i Sverige främst på toppmodellen Mate 10 Pro där telefonen med 6 gigabyte internminne och 128 gigabyte lagring ska kosta runt 8 000 kronor. En rejäl summa för en smartphone men samtidigt inte 10 000 kronor eller mer som de största flaggskeppen från Samsung och Apple. Telefonen ska gå att hitta i svenska butiker den 27 november.

Missa inte heller den detaljerade videogenomgången av Huawei Mate 10 Pro på Surfa.se.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid