Hitachi som numera ägs av Western Digital ser ut att trotsa oroligheterna på hårddiskmarknaden genom att påbörja försäljningen av en ny toppmodell med hela 4TB lagringskapacitet. Hitachis nytillskott som ser ut att tillhöra Deskstar 5K-serien finns ju ute på japanska marknaden.

Hårddiskpriserna har som bekant tredubblats de senaste månaderna och i Sverige har både konsumenter, datortillverkare och återförsäljare blivit hårt drabbade. Men medan hårddisktillverkarna kämpar med att få igång sina produktionslinjer, inte minst Western Digital, har alltså det helägda dotterbolaget Hitachi Global Storage Technologies hållt fast vid sin produktplan. Hitachi har börjat sälja en ny 4TB modell som med produktkoden HDS5C4040ALE630 i skrivande stund faktiskt inte ens finns på tillverkarens hemsida.

hitachi4TB

Enligt Akiba PC Watch och bilder från en japansk återförsäljare ska hårddisken tillhöra Deskstar 5K-serien som med en 32MB minnesbuffert och ett SATA 6,0 Gbps gränssnitt ska arbeta i runt 5 900 RPM. Hårddisken tros använda sig av fyra stycken lagringsplattor på vardera 1 TB. Enligt produktetiketten är hårddisken tillverkad med komponenter från Thailand, där kraftiga översvämningar orsakat stora skador och problem för flera tillverkare under hösten.

4tbhitachi

Prislappen för Hitachis rekordstora hårddisk är satt till 26 800 Yen, motsvarande 2 450 svenska kronor. I svenska butiker kan vi samtidigt se en annan 4TB hårddisk från Hitachi, Hitachi Deskstar H3IK40003254SW 32MB 4TB, listad för mellan 2 900 – 3 900 kronor. Hårddiskpriserna som sjunkit något de senaste veckorna från de värsta höjningarna är fortfarande ostabila men vi ser det trots allt som ett gott tecken att tillverkarna satsar vidare på nya modeller.

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SebbefackamatoTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Trevligt att det dyker upp. 4or skulle vara mumma faktiskt. Pensionera några gamla diskar och bara ha en.

fackamato
Medlem

[quote name=”Tempel”]Trevligt att det dyker upp. 4or skulle vara mumma faktiskt. Pensionera några gamla diskar och bara ha en.[/quote]

Instämmer! Då kan jag byta ut 2TB-diskarna i NAS:en istället för att köpa en helt ny NAS. Bara HBA:erna klarar 4TB så. 7x 2TB kan gå ner till 5x 4TB, så har jag 2TB extra utrymme också. (RAID6)

Sebbe
Medlem
Sebbe

Mums! 4 sådana i huvudmaskinen skulle sitta fint, frågan är vad de skulle kosta förstås.