Small preview image

Kärt barn har många namn säger man och även om vi ännu inte kunnat spika vilket utvecklingsnamn NVIDIA verkligen använder sig av för sin nästa generations grafikkrets verkar det nu som att vi vet desto mer om GPUns arkitektur. Tidigare i veckan dök det upp information som antydde att NVIDIAs nya GPU skulle byggas upp av över 3 miljarder transistorer och detta verkar nu vara allt mer troligt, vilket skulle göra att Radeon HD 5870s 2,15 miljarder transistorer ser ganska ynkliga ut till antalet. Men det finns nu ytterligar smaskiga detaljer att gotta sig i.



Enligt uppgifter som publicerats på BSN.com ser grafikkretsens specifikationer ut som följande;



  • 3.0 miljarder transistorer
  • 40nm TSMC
  • 384-bit minnesbuss
  • 512 shader kärnor [numera kallade CUDA Cores]
  • 32 CUDA kärnor per Shader Cluster
  • 1MB L1 cacheminne [divided into 16KB Cache – Shared Memory]
  • 768KB L2 unified cacheminne
  • Upp till 6GB GDDR5 minne
  • Half Speed IEEE 754 Double Precision

Utöver transistorantal ser vi att antalet shader processorer, eller som de nu kallas CUDA-kärnor, ökat drastiskt sedan GT200-arkitekturen. Upp från 240 stycken till 512 stycken. Det är långt ifrån de 1600 stream processorer AMD utrustat RV870 med, men detta säger väldigt lite om prestandaskillnaderna då NVIDIA och AMD använder sig av annorlunda shader arkitekturer.


Den breda minnesbussen på 384-bit kommer även att paras med upp till hela 6GB GDDR5-minne. Men räkna med i första hand med att se 1,5GB samt 3,0GB modeller på marknaden.


Det som utmärker GT300 är annars att grafikkretsen allt mer liknar en CPU och med det sagt satsar NVIDIA även stenhårt på tidigare processorspecifika arbetsbördor med bland annat stöd för programmeringsspråk som C++ och Fortran. Utöver detta finns givetvis även stöd för DX11, DirectCompute, CUDA, OpenCL och OpenGL 3.2.


Intressant är att NVIDIA och Intel verkar mötas någonstans på vägen i sina framtidsplaner där målet är att skapa en hybrid av vad vi brukar kalla CPU och GPU.


NVIDIA sägs prata mer om GT300/Fermi i ett pressmöte under natten och räkna med att vi får höra mer om tillverkarens nya värsting som kan komma att lanseras innan årsskiftet.



XFX GeForce GTX 285 med GT200b GPU

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments