AMD:s kommande flaggskepp på grafikkortsmarknaden ryktas få namnet Radeon R9 380X och baseras på en rekordstor GPU. Både rykten och AMD själva indikerar att en lansering av grafikkortet ska ske under andra kvartalet men enligt källor till NordicHardware är det högst otroligt att konsumenter får se kortet innan tredje kvartalet.

Ryktesspridningen kring AMD:s nya grafikkortsfamilj Radeon R9 3xx intensifieras och allt fler tecken pekar på att grafikkortet trots allt börjar närma sig en officiell lansering. AMD:s vd Lisa Su har själv poängterat att företaget kommer med produktnyheter inom både GPU och APU-segmentet redan nästa kvartal, något som även stärkts av läckta uppgifter om en lansering innan Computex i juni månad.

I samtal med NordicHardware avslöjar samtidigt källor hos grafikkortstillverkare att förhoppningarna om att se något nytt toppkort från AMD på butikshyllorna innan tredje kvartalet är minst sagt låga. Med tanke på AMD:s prekära situation med illröda siffror från senaste kvartalsrapporten och en succéartad Maxwell-lansering av konkurrenten Nvidia är det röda lägret i desperat behov av nya framgångsrika produkter.

AMD behöver så fort det bara går väcka förtroende och förhoppningar hos sina trogna och potentiella kunder. Varför företaget högst troligen satsar på ett så snabbt tillkännagivande som möjligt för deras nya grafikkortsflaggskepp.

Vi riskerar att se en ny ”HD 7970-lansering”

Det är lätt att dra paralleller till AMD:s papperslansering av Radeon HD 7970 som egentligen skedde i tre sekvenser mellan den 21 december 2011 till någon gång på våren 2012. Företaget gjorde en papperslansering av grafikkortet dagarna före julafton där endast ett fåtal testexemplar distribuerades över hela Europa och som sedan följdes upp av en skarpare lansering den 9:e januari 2012 med en bredare redaktionell täckning samt viss kommersell tillgänglighet. Tillgängligheten var minst sagt begränsad och det drödje flera månader innan AMD var i närheten av att täcka efterfrågan på sin nya prestandakrets. Nu är oron stor att vi kan få se ett liknande tillvägagångsätt med Radeon R9 380X och det av flera anledningar.

7970_Birdseye

En stor GPU med komplex tillverkning

AMD behöver blåsa nytt liv i sin grafikkortsfamilj och kontra Nvidias lyckosamma Maxwell-lansering så desto snabbare man kan dingla med ett nytt imponerande grafikkort framför näsan på konsumenter desto bättre.

Samtidigt ska Fiji XT bli AMD:s största grafikkrets någonsin som förvisso baseras på en väloptimerad 28 nanometersprocess men som samtidigt sägs komma med helt ny teknik som HBM-minne och knappast blir billig eller lätt att tillverka.

AMD-HBM-Die-Stacked-Memory

AMD har själva inte gett några tydliga indikationer på hur en lansering kommer att se ut men det mesta pekar på att vi snarare ska bli positivt överraskade om Radeon R9 380X anländer i butikshyllor redan under andra kvartalet. Mest troligt kan AMD få till en papperslansering med i bästa fall dålig tillgänglighet i slutet på andra kvartalet för att sakta men säkert fylla på butikslager världen över under tredje kvartalet.

Med en beryktad kretsstorlek på runt 550 kvadratmillimeter, en ny generations grafikminne och en rejäl hybridkylare kanske det ändå är värt att vänta på. Men samtidigt laddar även Nvidia för nya tunga grafikkortslanseringar som vi givetvis återkommer till här på NordicHardware framöver.

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid