Google och LG bekräftar nu att man i november månad startar försäljningen av marknadens första smartphone med Android 6.0 Marshmallow. Vi har klämt på Google Nexus 5X som tillverkas av LG, utrustad med en 5,2 tum stor skärm, en 12,3 megapixel kamera som ska ta bättre bilder i dunkel belysning och en riktigt snabb fingeravtrycksläsare.

Google presenterade sina nya Nexus-telefoner i slutet på september månad och förutom den stora nykomlingen Nexus 6P med en rejäl 5,7 tums skärm var det många som fattade intresse för syskonet Nexus 5X. En vidareutveckling av storsäljaren Nexus 5 där LG återigen står bakom rodret.

Under ett pressevent i Sydkorea fick vi chansen att lägga vantarna på den LG-tillverkade Nexus 5X och passade på att ägna några minuter åt att lära känna den nya Nexus-telefonen.

Nexus 5X kommer med en något större skärm än sin föregångare på 5,2 tum men upplösningen är densamma på 1 920 x 1 080 pixlar, fullt tillräckligt för en skärm i denna storlek. Med en IPS-panel var även de första intrycken av skärmen goda, likaså prestandan som med en Qualcomm Snapdragon 808-processor gjorde väl ifrån sig tillsammans med nya operativsystemet Android 6.0 Marshmallow. Processorn är inte den kraftfullaste på marknaden men bör räcka gott även i tunga applikationer och samtidigt inte uppleva samma problem med värme som storebror Snapdragon 810 plågats av i många fall.

Mindre än många men större än nödvändigt

Telefonens mått lyder 146 x 72,6 x 7,9 millimeter och även om vi är positiva till att Google och LG inte tryckt in en allt för stor skärm, det finns trots allt många som fortfarande vill ha en Nexus-telefon i smidig storlek, så känns Nexus 5X lite onödigt stor. Detta med tanke på LG G4 som med sina extremt tunna skärmkanter har en snarlek fysik trots en 0,3 tum större skärm. Den något mer greppvänliga och gummimatta bakstycket på Nexus 5X är samtidigt ett steg framåt som åtminstone fastnar bättre i handen än de flesta metalltelefoner på marknaden.

Sett till specifikationerna i övrigt är det värt att notera 2 gigabyte ramminne samt 16 eller 32 gigabyte lagringsminne. Det senare är enligt Google-tradition, och för den delen även Apple, ej uppgraderingsbart. Ett grepp som Google påtvingar för att hålla maximal lagringsprestanda men även pusha för sina egna molntjänster som Google Drive. Lite beklagligt med tanke på att LG själva tillverkat flera högklassiga Android-telefoner med Microsd-plats, något exempelvis LG G4 kan stoltsera med.

USB Type-C ger 4 timmars användning på 10 minuters laddning

Andra nya funktioner är en USB Type-C anslutning som gör det lättare att koppla in sin laddkabel tack vare sin symmetriska design. Gränssnittet ska även vara kapabelt att ladda det 2 700 milliamperetimmar stora batteriet till 4 timmars användning på blott 10 minuter.

De stora nyheterna finnas annars på baksidan av telefonen där en 12,3 megapixelkamera med laserfokus och dubbla LED-lampor ska ta bättre mörkerbilder än någonsin. Detta med hjälp av sensorns extra stora pixlar på 1,55 micrometer. Det finns stöd för både inspelning av 4K-video samt 120 fps slow motion med 720p-upplösning och vid våra snabba kameratester visar telefonens laserfokus att det onekligen går att knäppa snabba bilder. Exakt hur väl de står sig mot konkurrerande modeller får ett närmare test avslöja.

På baksidan hittas även en fingeravtrycksläsare som likt på Huaweis Mate-familj är extremt rapp. En enkel fingerpåläggning över sensorn väcker telefonen utan behov av sifferkod eller andra lösenord. Med stöd för fingeravtrycksläsare i Android 6.0 kommer funktionaliteten troligtvis ökas med tiden där bland annat mobilbetalningar med Nexus Imprint står på schemat. Det positiva är att de första intrycken av den fysiska sensorn är mycket positiva.

Med bara en kortare tid tillsammans med Google Nexus 5X är det omöjligt att dra några klara slutsatser kring hur väl telefonen står sig mot sina konkurrenter. Men att LG och Google bygger vidare på den populära Nexus 5 och lägger till trevliga funktioner som en rapp fingeravtrycksläsare, bättre kamera och stöd för USB Type-C bådar gott. Under vår handpåläggning fick vi prisuppgifter på mellan 4 000 –  4 600 kronor. Priser som under dagen spikats till något högre, 4 490 kronor för 16 gigabyte modellen samt 4 890 kronor för 32 gigabyte modellen. Google Nexus 5X kommer att finnas i butiker från och med mitten av november månad 2015.

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Lite för dyr, lite för stor, lite för lite av det mesta tyvärr.
Kan bli intressant om den kommer ner runt 3000kr någonstans.