Gigabyte Aorus X399 Extreme – Fullspäckat moderkort för 250W Threadripper 2

0

Inför lanseringen av andra generationens Threadripper-processorer från AMD har Gigabyte visat upp Aorus X399 Extreme och vi har fått chansen att granska moderkortet under Computex 2018.

AMD ger Threadripper samma behandling som Ryzen och lanserar en ny generation baserad på 12 nanometers (nm) tillverkningsteknik. Den nya generationen går under det fyndiga namnet ”Threadripper 2” och till skillnad från Ryzen kommer den inte med en ny styrkrets, utan det är fortfarande X399 som är plattformen.

Detta avskräcker dock inte moderkortstillverkare från att utveckla moderkort för att lansera tillsammans med de nya processorerna. Ett av dessa moderkort är Aorus X399 Extreme från Gigabyte som visades upp under Computex 2018.

Moderkortet är i formfaktorn E-ATX och mer eller mindre varenda kvadratmillimeter av pjäsen har använts upp. För att klara av de kommande processorerna vars TDP-värden sträcker sig upp mot 250 watt (W) har Gigabyte fått använda sig av kylflänsar i ren koppar. Detta då för att kyla ner de komponenter som står för strömdistributionen.

Anslutningsmässigt handlar det om fyra PCIe x16-anslutningar, en PCIe x1, två platser för SATA M.2-enheter och en hel del annat. På moderkortets bakpanel ser vi bland annat tre stycken ethernet-anslutningar. Två gigabit och en tio gigabit.

Moderkortet som visades upp på Computex bär nödvändigtvis inte den slutgiltiga designen. Beroende på vad för specifikationer de kommande processorerna har när AMD väl känner att de är redo för lansering kan Gigabyte komma att anpassa sitt moderkort ytterligare.

Prislappen är i dagsläget inte spikad. När vi talar med Gigabyte nämner deras representanter att moderkort speciellt anpassade för de nya Threadripper-processorerna kan bli upp mot dubbelt så dyra som första generationens. Det vill säga att prislappen kan komma att landa någonstans mellan 6 000 och 8 000 kronor.

NordicHardwares Computex-reportage presenteras i samarbete med MSI.

Fler videoreportage från Computex 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid