Små formfaktorer är det nya svarta. Svenska Louqe tar fasta på trenden med ett litet men genomtänkt – och modulärt – entusiastchassi: Ghost S1.

Det svenska designföretaget Louqe vill slå sig in på chassimarknaden med sin allra första datorlåda för små formfaktorer. På sin hemsida skyltar företaget med Ghost S1, ett kompakt chassi för ITX-moderkort som ska rymma fullstora grafikkort och som kan expanderas vid behov.

Chassit är tillverkat med magnesium och silikonförstärkt aluminium och bygger kring en minimalistisk, skandinavisk design. Grundtanken är att kunna använda ett fullstort spelgrafikkort på upp till 316 millimeter (mm) i längd, men samtidigt hålla nere chassits volym till en storlek som påminner mer om en NAS än om en traditionell speldator.

SFX- aggregat och PCIe-förlängare

För att hålla nere storleken används en riserkabel (PCIe-förlängare) för att kunna montera grafikkortet parallellt med moderkortet istället för vinkelrätt. Därtill används SFX- och SFX-L-nätaggregat snarare än vanliga SFX-aggregat. Totalt mäter Ghost S1 in på 181 x 133 x 320 mm i sitt grundutförande, vilket ger en total volym på 7,1 liter.

Den här typen av extra kompakta ITX-chassin med riserkabel har vuxit i popularitet på senare år. Ett mindre chassi ger mer ledig yta på skrivbordet till annat, samtidigt som mindre moderkort och effektivare komponenter tillåter bättre allt bättre prestanda även med mindre kylningssystem. Ett konkurrerande exempel är exempelvis tyska Dan Cases minstingchassi A4-SFX, med en volym på 7,2 liter.

Ghost S1 expanderas med ”tophats”

En egenskap som särskiljer Louqe Ghost S1 från konkurrensen är möjligheten att expandera chassit vid behov. Detta sker via så kallade ”tophats”. Tophats kan köpas i tre olika storlekar, S, M och L, som ökar höjden på chassit med 14, 28 respektive 56 millimeter.

S-varianten ger exempelvis möjlighet att lägga till extra lagringsenheter i 2,5-tumsformat eller extra lågprofilsfläktar. M-varianten ger utrymme för 3,5-tumshårddiskar och standardfläktar. Den största varianten ger i sin tur stöd ytterligare extra lagring samt vattenkylning.

Ghost S1 kommer inledningsvis finnas i tre färger: mörkgrått, silver samt rosa.

Chassit kommer inom kort marknadsföras med en Kickstarter-kampanj på 30 dagar. När eller om det sedan lanseras i vanlig detaljhandel återstår att se. Även prislappen för chassit är i skrivande stund obekräftad.

Topp 6 datorchassi på Prisjakt.se

Rubrik

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin T Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
martinot
Medlem
martinot

Har ett A4, men detta ser ju ut att kunna bli ett minst lika trevligt alternativ. 🙂

Kul med nyheter och allt fler nya SFX-produkter som dyker upp!

Medlem

Supernajs. Min nästa PC blir garanterat mini ITX-baserad. Så trött på att inte kunna hitta några uATX-chassin som inte har en massa vaggor eller är överdrivet stora eller i övrigt dåligt utformade på ett eller annat sätt.

Bara man kan hitta en hyfsat kraftig nätdel i rätt formfaktor bara, så man inte helt kväser nätdelen om man pluggar i en snabb CPU och ett fett grafikkort och överklockar båda två.