Small preview image

Radeon HD 4870X2 är än så länge det enda grafikkortet på marknaden från den nuvarande generationen med två grafikkretsar. NVIDIA har sitt GeForce 9800GX2 men detta med förra generationens G92 GPU:er som gör att kortet inte riktigt hänger med i svängarna. Vi har länge vetat att NVIDIA planerat en attack på Radeon HD 4870X2 som fått många anhängare de senaste månaderna och NVIDIAs GeForce GTX 295 väntas dyka upp i början på januari. Men efter att det nyligen dykt upp bilder på kortet har nu även de första prestandatesterna trillat in.



De detaljerade specifikationerna som it168.com delat med sig av indikerar att GeForce GTX 295 använder sig av två GT200 kretsar som lånar lite från både GeForce GTX 260 och GTX 280. Klockfrekvenserna på GPU/Shaders och minne är identiska med dem hos GTX260, medan antalet shaderprocessorer är totalt dubbelt så många som dem hos GTX280 (2×240). Nyckeln till att man kunnat trycka in dessa två komplicerade grafikkretsar i ett och samma kort (man använder sig av en tvåkretskort-design) är den nya 55nm tekniken som gör GPUerna mindre och strömsnålare.


Enligt de prestandatester som nu publicerats verkar det som att NVIDIA lyckats med vad man siktade på, att helt enkelt ta tillbaka prestandakronan från AMD. GeForce GTX295 ger bättre prestanda i alla de fem speltester man kör och i Dead Space ger NVIDIAs kort nästan dubbel så hög fps, vilket dock borde bero på dålig CrossFire-implementering. Valet av spel kan alltid diskuteras men utan tvekan har NVIDIA tagit fram en välpresterande lösning.



Hur AMD nu svarar på detta då varken RV775 eller RV790 bara verkar finnas i fablernas värld, enligt våra senaste uppgifter, kan vi bara spekulera om. Men ett mindre priskrig låter inte helt otroligt.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments