I höstas utannonserade Valve möjligheten att strömma spel i Steam-biblioteket över lokalt nätverk från en PC till en annan dator i hemmet, exempelvis i TV-bänken. Företaget har putsat på tekniken i flera månader, och nu har den till sist lämnat betastadiet.

Ibland vill man spela på en datorskärm vid ett skrivbord, och ibland vill man luta sig tillbaka med en handkontroll i soffan för att spela på en TV eller projektor. Men för de som inte vill spela på en spelkonsol eller behöva köpa en dedikerad speldator för TV-bänken kan strömmade spel vara ett alternativ, som Valve nu har lanserat på allvar efter flera månader av betatestande.

Som det idag största nätverket för digitalt köpta PC-spel finns det gott om titlar att välja bland, och många av våra läsare har förmodligen redan ganska utförliga Steam-bibliotek. Med hjälp av Steam in-home streaming kan du nu ladda ner och installera spelen på en Windows-dator, för att sedan strömma dem lokalt över nätverket till vilken dator som helst med Windows, Mac OS X eller Linux.

Det kan vara en oerhört smidig lösning för TV-bänken, då mer eller mindre vilken dator som helst effektivt kan bli en speldator. Exempelvis kan du nu köpa en Intel NUC, Gigabyte Brix eller liknande minidator och gömma undan med en ansluten handkontroll, och spela alla spel du har installerade på speldatorn vid skrivbordet. Givetvis är det dock att rekommendera att båda datorerna är anslutna till nätverket över ethernet för att hålla responstiden i schack.

Idag krävs det att värddatorn använder Windows, men Valve arbetar på att implementera stöd även för Mac OS X och Linux framöver. Dessa plattformar kan dock strömma spel från en Windows-dator redan idag. Funktionen kommer skickas ut i en uppdatering till alla Steam-klienter och bör således redan vara aktiv hos användarna i skrivande stund.

Planerar någon av våra läsare att använda sig av Steams strömningsfunktion?

Källa: Valve


Relaterade artiklar

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Pete_79Skog^ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Peter Mattisson
Medlem
Peter Mattisson

Detta måste testas. Hittade dock inte specifikations krav på datorn som står vid tv:n.

Skog^
Gäst
Skog^

Och jag som var sugen på ett 750Ti till min HTPC för lite gaming i soffan, men om detta funkar riktigt bra utan latenser och liknande så är det toppen!¨

Vad för specifikationer krävs på värddatorn för att allt ska flyta på bra? Samma som för spelet i sig eller är det uttökade?

Peter Mattisson
Medlem
Peter Mattisson

Testade igår. värddatorn har ett AMD 280x. Klientdatorn är en AMD E-350. Trådat gigabit nätverk hela vägen. Testade endast med Payday 2. Fungerade förvånansvärt bra :)Beställde en 360 handkontroll, så nu blir det lite casual bankrån i soffan 😀