Minidatorn Raspberry Pi är inte bara liten, energisnål och billig – den är faktiskt fårhållandevis kraftfull. Inte minst jämfört med historiska spelkonsoler och det är något som användaren kman316 tagit fasta på när han förvandlat en klassisk Gameboy-konsol till en Raspberry Pi Gameboy emulator av rang.

Gameboy lanserades 1989 i Japan och har sedan dess varit något av en ikonisk spelkonsol som återvänt i otaliga versioner genom åren. Originalversionen av den mobila spelkonsolen använder sig av en 8-bit Sharp processor på 4,19 megahertz med 8 kilobyte intermnine samt en 2 tums gråskalig skärm med 160 x 144 pixlar.

Flinka moddaren kman316 beslutade sig för att modifera en trasig gammal Gameboy DMG till en mer kompetent spelmaskin och tog sikte på den billigare minidatorn Raspberry Pi som med möda och besvär skohornades in i det gamla Gameboy-skalet tillsammans med en 3,5 tums LCD-skärm på 640 x 480 pixlar.

wp_20140713_003-copy1

Genom att använda en Raspberry Pi Model B med 512 megabyte internminne och en 700 megahertz ARM-processor fanns det gott om kraft för att emulera gamla Gameboy-spel men med hjälp av mjukvaran Retropi även andra gamla spelkonsoler som N64, SNES, Sega Megadrive och även gamla klassiska speltitlar som Doom och Duke Nukem 3D.

Den färdiga Raspberry Pi Gameboy enheten drivs med hjälp av ett enkelt usb-batteri och kommer med två extra knappar baktill för att stödja spel med fler än två actionknappar men är i övrigt ytterst snarlik Gameboy-originalet. En imponerande modifkation som visar vad som är möjligt att åstadkomma idag med relativt enkla medel och en stor dos tid och tålamod.

Läs mer om projektet på Superpi Boy.


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments