Forskare har hittat ett sätt att använda gammalt paketeringsmaterial för att skapa nya litiumbatterier som är snabbare att ladda och mindre än traditionella batterier. Processen kan få fler att ta hand om gammal plast och kan göra batterier mer kompakta och snabbare att ladda. Miljöfördelar kan komma som en bonus.

Frigolit, cellplast, expanderad polystyren, kalla det vad du vill. Den speciella typen av plast kan ligga till grund för framtidens litiumbatterier. Forskare på Purdue University i Indiana, USA, har hittat ett sätt att använda den plast som används i packeteringsmaterial för att skapa en effektiv ersättare för anoden i vanliga litiumbatterier. Tekniken som gör det hela möjligt sägs vara relativt simpel och kan troligen ingå i en massproduktion.

Fördelarna med den nya tekniken är många, enligt forskarna. Batterier som är byggda på tekniken sägs vara betydligt mer kompakta än tidigare. Batteriets anod sägs kunna göras 90 procent mindre, vilket gör det möjligt för framtida batterier att få plats med mer energi i en lika stor volym som tidigare. Batterier som är byggda på tekniken sägs också kunna laddas snabbare än dagens litiumbatterier.

Tekniken har också miljömässiga fördelar. Expanderad polystyren tillverkas i stora mängder men återvinns sällan. Materialet tar upp mycket plats och är därför svårt att transportera på ett kostnadseffektivt sätt. I USA återvinns bara tio procent av den expanderade polystyrenen som tillverkas. Om materialet börjar användas för masstillverkning av batterier kan det skapas större ekonomiska morötter för återvinning av plasten.

Källa: Tech2

Bild: Openclipart, Wikimedia Commons (Alex Flury)

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedRackhamDenRöde Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Låter ju jättebra. För jättebra? Om något låter för bra, så är det oftast för bra. Men ändå – det låter ju bra!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”RackhamDenRöde”]Låter ju jättebra. För jättebra? Om något låter för bra, så är det oftast för bra. Men ändå – det låter ju bra![/quote]
Stensäker analys Rackham! 8)

Medlem

Tycker det dyker upp nyheter om nya fantastiska batteritekniker ganska ofta men likt förbannat sitter det samma skit i telefonen idag som det gjorde för 10 år sen.