Forskare har lyckats skapa ett nytt vattenkylningssystem som inte längre kräver någon värmeledare för processorn. Vattnet forsar ett fåtal hundra mikrometer från transistorerna, vilket sägs gör det möligt att kyla ner processorkretsar till rumstemperatur och göra dem så energieffektiva och isolerade att de kan staplas på varandra.

Vattenkylningssystem kan vara ett bra alternativ för datorentusiaster som vill ha ett häftigt och förhoppningsvis effektivt sätt att kyla sina komponenter. Dagens vattenkylningsystem är dock sällan särskilt effektiva, om de jämförs med vad forskare nu lyckas skapa. I en ny studie från Georgia Institute of Technology visar forskare att de kan tillverka en processor som kan vattenkylas direkt av vatten som forsar inne i processorn, bara några hundra mikrometer ovanför transistorerna. Istället för att låta värme först ledas genom en heat spreader, även kallad värmeledare, och sedan till vätskan har forskare utformat små rännor inne i processorn där vätskan fångar upp värmen från transistorerna.

CPU kyla 2

Vattenkylning på en testbänk som använder traditionell vattenkylningsteknik.

Genom att komma närmare processorers transistorer har forskare visat att processor kan kylas ner betydligt mer effektivt än med annan kylningsteknik. Forskare lyckades i sina experiment vattenkyla en 28 nanometer-processor som vanligen körs med luftkylning och en temperatur runt 60 grader celsius men som med den nya vattenkylningsteknik kunde kylas ner till 24 grader. Detta betyder att processorkretsen troligen skulle kunna överklockas till en större utsträckning och att den är så effektivt kyld och isolerad att den skulle kunna staplas på andra processorkretsar för att vara grunden för mycket kraftfulla men kompakta datorsystem.

Ingen ny tanke

De experiment som forskare lyckats genomföra med sin nya vattenkylningsteknik har genomförts med så kallade FPGA-enheter, field-programmable gate array-enheter. Dessa typer av processorer skiljer sig inte mycket från traditionella processorer som används av konsumenter i dag. Detta betyder att tekniken förhoppningsvis kan nå ut till konsumenter relativt snabbt.

Det finns dock skeptiker som bland annat kan peka på liknande experiment som genomfördes av IBM för sju år sen. Då förutspådde forskare att tekniken skulle nå konsumenter inom fem till tio år. Sju år senare ser det inte ljust ut för forskarnas gissning. Med nya framsteg inom vattenkylningsteknik som är placerad inne i processorer verkar det dock nu vara mer troligt än någonsin att tekniken faktiskt är på väg till konsumenter, även om det lär dröja ett bra tag till.

Källa: Georgia Tech, Cnet

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Xtreme-GjoeoscMesserschmidt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Messerschmidt
Gäst
Messerschmidt

Mikromillimeter? 😮

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”Messerschmidt”]Mikromillimeter? :o[/quote]
Det blev lite dubbelt där. 😉 Mikrometer ska det givetvis vara. Tack!
/Joel

Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Problemet att leda bort värmen från vattnet till luften kvarstår. Det blir inte tal om några rumstemperaturer så enkelt.