AMD:s kommande flaggskepp på grafikkortsmarknaden och företagets första grafikprocessor som använder HBM-minne närmar sig lansering och i dag får vi se fler bilder och detaljer läcka ut. Bilder på ett MSI-tillverkat kort har publicerats och detaljer om kortets processorenheter, streamprocessorer och mycket mer har avtäckts.

Rykten säger att Radeon Fury blir namnet på AMD:s nya storsatsning på grafikkortsmarknaden. Vi har hört rykten om kortet i månader men i dag får vi se nya bilder på kortet och nya detaljer om det. Wccftech har publicerat bilder som visar en MSI-tillverkad variant av kortet. I bilderna ser vi flera intressanta estetiska detaljer. Kortet verkar bland annat ha två Radeon-logotyper varav en upplyst, ett prickigt mönster på sin ena långsida, en HDMI-port och tre Displayport-portar. Bilderna visar tyvärr inte kortets strömkontakter men tidigare rykten har pekat på att kortet drivs av dubbla åtta pinskontakter men de skvallrar om att kortet

Två eller tre versioner

Enligt rykten kommer AMD erbjuda minst två versioner av Radeon Fury som kallas Fury XT och Fury Pro. Vissa källor har också pratat om en obekräftad Nano-modell men det ser i nuläget ut som om det bara blir de två förstnämnda modellerna som är redo för lansering inom kort.

Bland de olika modellerna sägs Radeon Fury XT vara vattenkylt i ITX-format och använda en 120 millimeter radiator medan Radeon Fury Pro sägs vara helt luftfyllt och betydligt större än sitt syskon. Detta kort ska även partnertillverkare få fria händer med när det kommer till kylning och kretskort, för vattenkylda Fiji XT är det dock AMD:s specialtillverkare vattenkylare som gäller.

På Computex 2015 fick vi ta en första titt på AMD:s nya Fiji-processor. Allt vi fick se bekräftade att kretsen har en storlek på cirka 1 000 kvadratmillimeter och att processorn är cirka 560 kvadratmillimeter stor. Processorn sägs vara uppbyggd av 64 så kallade compute units som har sammanlagt 4 096 streamprocessorer. Fijis grafikprocessor sägs assisteras av fyra HBM-enheter på en gigabyte styck. Minnena sägs hantera data i upp till 512 gigabyte per sekund och varje minnesenhet sägs ta upp 35 kvadratmillimeter på Fiji-kretsen.

Tidiga benchmarkingresultat

Vi har sett tidiga resultat läcka ut för Radeon Fury. Dessa pekar på att AMD:s kommande kort kommer att erbjuda mer prestanda än vissa förväntat sig. Rykten har tidigare pekat på att AMD:s kort inte kommer att slå Nvidia:s Titan X-kort. Nya detaljer visar att raka motsatsen kan vara sann, åtminstone i vissa tester.

I testresultaten ser vi att Titan X klarar sig bättre än Radeon Fury i CompuBench Face Detection-test. Detta test är dock ofta kraftigt begränsat av drivrutiner och är inte nödvändigtvis representativt. Resultaten bör dock ändå tas med en nypa salt, vi har trots allt inte kortet i våra händer ännu. Noterbart är samtidigt att de grafiktester som också är knutna till samma grafikkortsprofil på CompuBench är äldre än de nyligen publicerade beräkningstesterna.

Med obekräftade prestandauppgifter och på sin höjd tidiga grafikkortsdrivrutiner är det svårt om inte omöjligt att dra någon slutsats kring dessa läckta prestandasiffror. Det mest pekar på att Fiji XT åtminstone är en potentiell konkurrent till Nvidias värstingkort Geforce GTX Titan X men att det också lär bero på belastning och applikation hur korten placerar sig.

Vad händer den 16 och 24 juni?

Det är fortfarande oklart exakt när AMDs nya kort kommer att nå butiker men vi har hört om två viktiga datum för kortets framtid, den 16 och 24 juni. Man skulle kunna gissa att kortet presenteras den 16 juni och att vi får se ytterligare detaljer som prestandatester den 24 juni men detta är än så länge obekräftade uppgifter.

Källa: Wccftech

Läs mer:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
xemacsMoNsTeR Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

Fint

Fredrik
Medlem
Fredrik

Ser spännande ut.