Välkända Epic Games har utannonserat planer på ett nytt spel i Unreal Tournament-serien, en av de mest spelade FPS-spelserierna genom tiderna. Som en twist kommer dock spelet bli helt gratis, och all utveckling kommer ske öppet och med spelarnas hjälp.

Unreal har sina rötter i klassiskt, arena-baserat FPS-spelande, och vi har nog många läsare som spenderat en hel del timmar i åtminstone ett av spelen. Den senaste titeln i serien blev Unreal Tournament 3, som blev något av ett flaggskepp för Epic Games väldigt populära Unreal Engine 3-motor. Nu kommer en ny Unreal-motor – och därför behövs såklart också ett nytt Unreal Tournament.

En helt genomskinlig utveckling

Men den här gången kommer Epic Games satsa på en ny typ av strategi. Istället för att själva utveckla spelet och sälja det enligt klassiska metoder, så kommer all utveckling vara öppen och genomskinlig. Alla som vill hjälpa till kommer ha möjlighet att göra det, varesig man är en hårdnackad Unreal-spelare som vill ge sin insikt i vad som är viktigast att ha med i ett Unreal-spel, eller en spelutvecklare som vill bidra med några rader kod.

”The game will be true to its roots as a competitive FPS.”

Utvecklingen kommer diskuteras och formas via diskussionsforum, och uppdateringar i utvecklingen kommer förmedlas via Twitch. Epic har startat en wiki för projektet där nuvarande framsteg kan följas.

När spelet är klart kommer det enligt Epic bli helt gratis till Mac, Windows och Linux, men företaget kommer även öppna en marknad kring spelet där spelare kan köpa och sälja mod-material, som nya banor och spelfunktioner. Intäkterna från marknaden kommer sedan fördelas mellan moddarna och Epic.

Motorn blir den sanna kassakon

Epics stora vinning i det hela ligger såklart i den nya motorn Unreal Engine 4, som spelet kommer utvecklas med. Företaget hoppas onekligen på att många utvecklare kommer lockas till att köpa en licens till motorn för att bidra till utvecklingen av spelet, och på så sätt få motorn implementerad även i andra projekt.

Känner du dig manad att bidra eller bara vill hålla koll på utvecklingen kan du kika på Epic Games wiki, forum och Twitch-ström. Epic räknar med ytterligare flera månader innan spelet faktiskt är färdigställt.

Källa: Epic Games

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
adolf512 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
gustav II
Medlem

Detta konceptet är väldigt intressant, just datorspelsbrachen verkar genomgå en stor förändring där kunderna blir allt mer involverade i utvecklingen och att spelet finansieras av kunderna redan innan lanseringen, detta kommer troligtvis leda till att spel utvecklas efter vad kunderna efterfrågar i betydligt större utsträckning och att företag har möjlighet att utveckla fler revolutionerande koncept eftessom risken företag är betydligt mindre.