Elpida är den sista japanska aktören på DRAM-marknaden, och medan den japanska regeringen vill att de ska slås ihop med Toshiba som bland annat tillverkar NAND ska Elpida ha helt andra planer. Elpida, Micron och Nany samtalar om en trevägssammanslagning på marknaden.

Samsung växer så det knakar på DRAM-marknaden där de är överlägset störst. På grund av att Samsung är störst och därmed säljer mest har de kapacitet till nya och mer avancerade fabriker för att få ned kostnaderna. Förutom att de nu är mer än dubbelt så stora mot deras närmaste konkurrent Hynix och fyra gånger så stora som Elpida, är Samsung den enda tillverkaren som går med vinst på sin DRAM-verksamhet. Som det ser ut idag på den tuffa marknaden säljer DRAM som används i RAM-minnen till ett pris som understiger tillverkningskostnaderna.

Elpida som är i en djup ekonomisk kris kan enligt tidigare uppgifter tvingas bli del av Toshiba på begäran av den japanska regeringen, för att på så sätt kunna behålla en DRAM-aktör i landet. Men enligt de senaste uppgifterna till Reuters ska japanska Elpida, amerikanska Micron och taiwanesiska Nanya diskutera en sammanslagning. En japansk analytiker, Yukihiko Shimada kommenterar att det är en intressant idé, men att det kan bli svårt att genomföra då det faktiskt handlar om tre olika bolag från tre olika länder.

Nanya har haft det svårt då företaget sju kvartal i rad gått med förlust, men har hållts vid liv av moderbolaget Formosa Petrochemical Group. Micron som även sysslar med NAND-minne i samarbete Intel har varit till stora delar förlustdrivet under flera års tid, och har redan ett långvarit samarbete med Nanya för utveckling av DRAM-tekniker som ska vara fram till 2018.

vengancemassaRAM-minnen säljer för mindre än vad de kostar att tillverka för Elpida

Även om en sammanslagning mellan Elpida, Micron och Nanya blir verklighet, kommer Samsung fortfarande vara den klart största på marknaden. Men i en marknad där allt handlar om att kunna skeppa i höga kvantiter till rätt pris kan det vara tillräckligt för att vända en nedåtgående trenden. Medan detta är obekräftade uppgifter som företagen i fråga inte vill kommentera, står det klart att de tre för ett samtal och att det på senare tid pågått en del bakom kulisserna. Den enda som tycks ha kapacitet och musklerna att fortfarande gå med vinst är Samsung.


Relaterad nyhet:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Skönt att Elpida söker samarbete i alla fall istället för att gå i konkurs. Vi vill inte att Samsung ska bli ensamma på denna marknaden för då går väl priserna upp.