Svenska elektronikbranschen kräver idag att regeringen drar tillbaka kemikalieskatten som från och med den 1 juli kommer höja priset på hemelektronik.

I morgon den 1 juli börjar den nya kemikalieskatten att gälla och svensk konsumentelektronik ökar i samma stund i pris. Skatten som även kallas ”straffskatt” för elektronik och vitvaror kan öka priset på produkter med upp till 400 kronor inklusive moms.  Alla vitvaror som innehåller kemiska flamskydd och kemikalier som har negativ inverkan på miljön ska beskattas. Vad som i grunden låter som en sund lag kan enligt kritiker bli helt uddlös då tillverkningen av produkter inte sker i Sverige och att varor importerade från andra länder inte kan beskattas. Vilket i sin tur ska kunna hota både jobb och svenska hemelektronikmarknaden.

Spelkonsoler blir hårt ansatta

Notan för kemikalieskatten på produkter avgörs av deras produktkategori och vikt. Vitvaror beskattas med 8 kronor per kilo medan övrig elektronik beskattas med 120 kronor per kilo. Maxgränsen ligger dock på 320 kronor exklusiva moms, med andra ord ett tak på 400 kronors påslag för slutkonsumenter.

Exempelvis kommer spelkonsolen Xbox One S, som idag säljs för runt 3 000 kronor, att kosta runt 3 400 kronor efter morgondagen. Detta då konsolen räknas som övrig elektronik och med sin vikt på 2,9 kilo landar på maxpåslaget av 320 kronor exkl moms (400 kronor inkl moms). En prisökning på runt 13 procent.

En smartphone som Samsung Galaxy S8 Plus väger 173 gram och får därmed ett högst marginellt skattepåslag av 20,76 kronor exkl moms.

Som tidigare avhandlats i artiklar på NordicHardware kan produkter utan skadliga ämnen få skattereduceringar på upp till 75 procent. Men i genomsnitt räknas det handla om en prisökning på 7,5 procent per produkt. Datorkomponenter omfattas dock inte av kemikalieskatten och priser på dessa produkter kommer alltså inte påverkas.

Elektronikbranschen – ”Kemikalieskatten fungerar inte”

Svenska elektronikbranschen som redan sågat kemikalieskatten går nu ut med en ny uppmaning där man kräver att regeringen drar tillbaka lagen. Den ska enligt elektronikbranschen inte bara vara helt fruktlös utan ska den svenska marknaden.

”Kemikalieskatten är en så kallad miljöskatt. Syftet är att minska förekomsten av de farligaste flamskyddsmedlen i hemmet. Men utlovade effekter på miljön kommer att utebli. Många av produkterna som skattebeläggs är nämligen nödvändiga för vår moderna livsstil och kommer att fortsatt efterfrågas av svenska konsumenter. Produkterna tillverkas för världsmarknaden vilken Sverige endast utgör en promille av”, skriver Elektronikbranschens vd Klas Elm i ett uttalande.

I uttalandet påpekar elektronikbranschen att lagen kommer att skada begagnatmarknaden, slå hårt mot barnfamiljer med begränsad ekonomi och hota tusentals jobb. Samtidigt som digitaliseringen i Sverige ska vara hotad på grund av kostnadsökningar inte bara i hem utan även industrin och offentlig sektor.

Elektronikbranschen avslutar med att man gärna ser ett nytt förslag från regeringen men att det då utformas så att det får rätt effekt.

Läs hela uttalandet från Elektronikbranschen

Ta tillbaka verkningslös straffskatt på elektronik

30 juni 2017

Kemikalieskatten, ofta kallad straffskatten på elektronik och vitvaror, måste dras tillbaka. Det kräver i dag företrädare för elektronikbranschen i en debattartikel. Om inte regeringen inser att skatten som börjar gälla den 1 juli är ett misslyckande måste oppositionen göra den till en fråga inför nästa val.

Kemikalieskatten är en så kallad miljöskatt. Syftet är att minska förekomsten av de farligaste flamskyddsmedlen i hemmet. Men utlovade effekter på miljön kommer att utebli. Många av produkterna som skattebeläggs är nämligen nödvändiga för vår moderna livsstil och kommer att fortsatt efterfrågas av svenska konsumenter. Produkterna tillverkas för världsmarknaden vilken Sverige endast utgör en promille av.

I debattartikeln räknar elektronikbranschen upp en rad argument, utöver den uteblivna positiva effekten på miljön, för varför skatten inte kommer att fungera:

  • Över 1000 jobb hotas. Skatten tas ut på varor som säljs i Sverige, men nätbutiker som är baserade i utlandet slipper skatten. Beräkningar gjorda av Svensk Handel visar att 1300 jobb kan försvinna från den svenska elektronikhandeln när försäljningen flyttar utomlands.
  • Skatten slår mot den cirkulära ekonomin. Straffskatten tas också ut på begagnade och reparerade elektronik- och vitvaror som säljs i butik. En prishöjning på 400 kronor kommer att göra det helt ointressant att sälja återanvänd eller reparerad hemelektronik.
  • Skatten slår mot digitaliseringen. Skatten kan göra en dator med skrivare upp till 800 kronor dyrare. Det är en prishöjning som blir tuff för barnfamiljer med små marginaler.
  • Skatten skapar en stor administrativ börda. Såväl stora kedjor som småföretagare i branschen och industrin kommer att få en stor extra arbetsbörda på grund av de krångliga reglerna.
  • Skatten slår mot offentlig sektor som får utökade kostnader för inköp till skolor och sjukhus etc.
  • Skatten inkluderar industrins produkter, trots att målsättningen sägs vara att minska förekomsten av flamskyddsmedel i hemmen.

Elektronikbranschen uppmanar nu regeringen att tänka om och redan i den kommande höstbudgeten dra tillbaka skatten. Branschen ser gärna ett nytt förslag men då måste det utformas så att det faktiskt ger önskad effekt.

Utdrag ur debattartikeln, publicerad i GP den 30 juni:

”Om regeringen väljer att inte lyssna vädjar vi till oppositionspartierna till höger och vänster om regeringen att göra fungerande miljölagstiftning till en valfråga. Miljön är på tok för viktig för att lagstiftningen ska förminskas till symbolfrågor. Vi rekommenderar er att i valrörelsen ställa regeringen till svars för åtgärder som leder till en mängd negativa effekter för både jobben och miljön, utan att ge några mätbara positiva effekter.”

Kemikalieskattens vara eller icke vara
Vad tycker du om kemikalieskatten, är den ett nödvändigt ont eller ett slag i luften?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
StormenseFredrikDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

> då tillverkningen av produkter inte sker i Sverige och att varor importerade från andra länder inte kan beskattas.

> Exempelvis kommer spelkonsolen Xbox One S, som idag säljs för runt 3 000 kronor, att kosta runt 3 400 kronor efter morgondagen.

Tillverkas XboneS i Sverige?

Medlem

Nej men det skattas när någon köper hos en svensk återförsäljare. Kommer kosta 400 spänn mer att köpa i butik

Medlem

Precis, det enda sättet att gå runt den här skatten är att direkt importera ifrån andra återförsäljare i EU. Som t.ex. pixmania, en sida jag aldrig skulle rekommendera någon att använda då de inte följer svenska lagar och deras returer är hemska om du vill skicka tillbaka något. Men för 400kr mindre i pris så är det nog många som kommer göra det.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Bra, kanske fler är benägna att upptäcka möjligheterna att handla från utlandet. Tyskland eller Baltikum rekommenderas.

Stormense
Medlem
Stormense
Stormense
Medlem
Stormense

Aj, köpte en One Plus 5 och smet både från kemikalieskatten och CopySwede avgiften. Känner mig rutten. Och nu väntar vi på nästa påslag drabbande elektronik i Sverige. Mitt förslag är en skärmavgift på TV, datorer och mobiler eftersom de sliter på synen och belastar sjukvården.